>

​​יותר ויותר חברות בכל העולם משיקות קרנות חוב מגובות נדל"ן. סביבת הפעילות, הריביות הגבוהות ביחס לשנים האחרונות, היקפי אשראי נמוכים במערכת הבנקאית ורווחיות גבוהה יותר הן רק חלק מהסיבות להזדמנות ההשקעה הטמונה באפיק זה.

על רקע התנודתיות הרבה בשוק ההון בשנים האחרונות והגידול המהיר בהון הפנוי של משקיעים רבים, בשנים האחרונות נרשמת באפיק ההשקעות האלטרנטיביות צמיחה מהירה יותר מאשר באפיקי השקעה אחרים. אחד התחומים שנהנים במיוחד מהצמיחה הזו הן קרנות החוב ובמיוחד קרנות החוב המגובות בנדל"ן הנחשב כבטוחות יציבה יחסית.

ההשקעות האלטרנטיביות מאפשרות למשקיעים גיוון של תיק ההשקעות. המתאם בין השקעות אלטרנטיבות לבין השוק הסחיר הוא נמוך כך שהן ממתנות את התנודתיות הקיימת בשווקים הסחירים (מניות ואג"ח) ונחשבות יציבות יותר. בנוסף, הן מאפשרות פיזור סיכונים רחב וכך מפחיתות את הסיכונים בתיקי ההשקעות במקביל.

עד לפני מספר שנים, השקעות אלטרנטיביות היו זמינות לגופים מוסדיים בלבד. עם ההבנה של היתרונות הגלומים בהשקעות אלטרנטיביות, השקעות פרטיות בעולם האלטרנטיבי הלכו וגדלו.

המונח "השקעות אלטרנטיביות" כולל בתוכו אוסף גדול מאוד של סוגי השקעות, בסקטורים רבים וברמות סיכון שונות. לכן חשוב לנתח כל השקעה באופן נפרד. יש גם לזכור כי מדובר בהשקעה בנכס לא סחיר, לטווח ארוך יחסית עם נזילות מוגבלת, אך אלו הם המאפיינים שלרוב מאפשרים השקעות בפרופיל סיכון/תשואה טוב יותר.

הגידול בהשקעות בכל סוגי הנכסים האלטרנטיביים משתנה בהתאם לאפיק הספציפי, כאשר תחומים הנחשבים לצעירים יותר (כמו קרנות חוב) צפויים לצמיחה מהירה יותר מאפיקים ותיקים יותר (כמו קרנות גידור), לפי חברת המחקר PREQIN*, העוקבת אחר מגמות בהשקעות אלטרנטיביות, בין השנים 2020 ועד 2025 שיעור הצמיחה הכולל בקרנות חוב יגיע ל- 72% והוא צפוי להיות אחד התחומים הצומחים ביותר בהשקעות אלטרנטיביות. בתחום קרנות הגידור, לדוגמה, PREQIN צופים צמיחה של 20%, קרנות נדל"ן צמיחה של18%, תשתיות –24% ומשאבי טבע צפויה צמיחה בשיעור של כ-28%.

היתרון  של האפיק: שעבוד חזק ביותר

קרן חוב מגובה נדל"ן היא קרן חוב המספקת מימון ליזמים לטובת פרויקטי נדל"ן בתמורה לשעבוד נכסי נדל"ן וערבויות מהלווה, לעיתים אף בערבות אישית של היזם. בשנים האחרונות יותר ויותר קרנות חוב הרחיבו את פעילותן לאור מגבלות רגולציה כגון הגדלת דרישות ההון  שהכבידו על בנקים והובילו אותם להפחתה בפעילות מימון חוב לנדל"ן, באופן שיצר הזדמנויות אטרקטיביות לקרנות פרטיות שלא היו בעבר. בהתאם לווים נדרשים לגוון את מקורות המימון שלהם וכך הם פנו יותר ויותר לחברות מימון חוץ בנקאיות לגיוס החוב.

היתרון של קרנות החוב הוא שבניגוד לבנקים, הן לרוב משלימות את תהליכי החיתום וההלוואה בקצב מהיר יותר, הן מגלות גמישות רבה יותר ומספקות את המימון בקצב מהיר. מצד היזם, לצורך גיוס הכסף הוא נדרש לספק בטוחות.  שעבוד מדרגה ראשונה נחשב לבטוחה חזקה, שכן במקרה שהיזם לא עומד בפירעון החוב – הגוף המלווה יכול לפעול למימוש הבטוחה והוא מקבל מעמד של נושה בכיר. ​

היציבות מושכת משקיעים רבים

על פי PREQIN , תחום ההלוואות מגובות הנדל"ן נמצא בצמיחה מהירה בשנים האחרונות. בין השנים 2014-2019 היקף הפעילות כמעט הכפיל את עצמו כאשר צמח מ- 100 מיליארד דולר ל-190 מיליארד בשנת 2019. נכון לאפריל 2024, פועלות ברחבי העולם כ-2,000 קרנות אלטרנטיביות המעמידות חוב המגובה בנכסי בנדל"ן.

התחום מושך משקיעים על רקע העובדה שהוא נחשב ליציב יחסית וליותר חסין מזעזועים מאשר השקעות אלטרנטיביות אחרות. העובדה שהחוב מגובה בבטוחה חזקה כמו נדל"ן  ומדורג במדרג נשייה גבוה, לעיתים מדרגה ראשונה, הופכים את התחום לנקודת כניסה מעניינת עבור משקיעים לעולם ההשקעות האלטרנטיבי.

כבכל השקעה גם בהשקעות אלטרנטיביות, ישנה חשיבות הקריטית לבחירה נכונה של הגוף המנהל. יש לבחור מנהל בעל מוניטין וניסיון מוכח אשר ידע להתנהל היטב ולנהל נכון את החשיפות ללווים שונים, לנהל פיזור ראוי ולהקצות בצורה נכונה לסקטורים השונים בתחום הנדל"ן וכל הכרוך בכך.   כמו כן, יש לתת עדיפות לגופים שיש עליהם פיקוח רגולטורי כלשהו.

היתרונות של הראל פיננסים

קבוצת הראל זיהתה את הפוטנציאל הטמון בהשקעות אלטרנטיביות כבר לפני למעלה מ-20 שנים.  כאחד הגופים המובילים בישראל, בהראל פיננסים פיתחנו שיטות השקעה ייחודיות, הכוללות שימוש במודלים ובמערכות מידע לביצוע מחקרי שוק ואנליזה, הקפדה על תהליכי בקרה וניהול סיכונים וכן בקרת השקעות קפדנית. אנו בהראל פיננסים פועלים עפ"י מגבלות רבות המקובלות בהשקעות של גופים מוסדיים.

להראל אלטרנטיב צוות ייעודי האמון על ניהול ההשקעות, איתור הלוואות, ניתוח, אנליזה ומעקב, צוות פיתוח עסקי וייזום האמונים על שיתופי פעולה עם שותפים קיימים וחדשים, וועדת ההשקעות שחבריה הינם בעלי ניסיון מצטבר של מעל ל-50 שנה, אשר בוחנת, מאשרת ומפקחת על הפעילות.

הראל עובדת בין היתר בשיתוף פעולה עם שותפים בחו"ל, בעלי מומחיות וניסיון מוכח כל אחד בתחום הפעילות שלו, ושיתופי הפעולה האלה מעניקים לה יתרון בהשקעותיה.  

כחלק מהאסטרטגיה ארוכת השנים, ועל מנת לפזר את החשיפה באופן מיטבי, תיק ההלוואות של קרנות החוב חשוף למספר מדינות בארה"ב ובאירופה. פיזור החשיפה מונע תלות בשוק בודד, ומצמצם את רמת הסיכון בתיק בהתאם. כמו כן, אנו מעמידים חוב כנגד נכסי נדל"ן בסקטורים הנחשבים דפנסיביים ונמנעים מהשקעה בסקטורים שעשויים להיות מסוכנים.

כאחד מגופי הפיננסים הגדולים והוותיקים בישראל, הוכחנו בשנים האחרונות כי אנו מגבים את המשקיעים גם כאשר יש קשיים. קבוצת הראל מאמינה במוצריה ולכן משקיעה בעצמה בקרנות ההשקעה של הראל פיננסים. אתם לא רק המשקיעים שלנו, אתם השותפים שלנו!

למי ההשקעה מתאימה?

בניגוד לאפיקים המסורתיים, השקעות אלטרנטיביות אינן פתוחות בפני כל משקיע. החוק מאפשר השקעה אלטרנטיבית רק למשקיעי עושר - משקיעים מסווגים, גופים מוסדיים ותאגידים שהחוק מגדיר ככשירים להשקעה.

משקיע מסווג, כהגדרתו בחוק ניירות ערך,  נדרש להיות בעל הכנסה שנתית בשנתיים האחרונות של למעלה מ-1.2 מיליון ₪ ליחיד (או 1.8 מיליון ₪ לתא המשפחתי). לחלופין, משקיע מסווג ייחשב מי שיש לו הכנסה אישית בשנתיים האחרונות של 627 אלף ₪ ליחיד (או 940 אלף ₪ לתא משפחתי), כאשר הנכסים הנזילים עומדים על למעלה מ- 5.2 מיליון ₪. משקיע מסווג ייחשב גם מי שמחזיק בנכסים נזילים בסך של למעלה מ-8.3  מיליון ₪.  

*פרטים אודות המחקר של PREQIN​ :
https://www.preqin.com/insights/research/blogs/private-real-estate-debt-the-pandemics-impact-and-the-industrys-futureהכתבה פורסמה בתאריך  22.07.2020 ע"י קריג סולומון .
אין באמור תחליף לייעוץ (שיווק) השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים הייחודיים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה. ההשקעה בקרנות מיועדת למשקיעים המנויים בתוספת הראשונה לחוק ניירות ערך, התשכ"ח – 1968 ("חוק ניירות ערך") (משקיעים מסווגים) ואינה מוסדרת לפי חוק ניירות ערך ו/או חוק השקעות משותפות בנאמנות.

 ​

כלים נוספים