הורדת הריבית החדה מהצפוי בארה"ב בספטמבר הייתה יריית הפתיחה. סדרת הורדות הריבית הצפויה בארה"ב במהלך החודשים הקרובים תביא לירידה דרמטית של הריבית הדולרית ואין פלא שהדבר מעודד משקיעים כשירים רבים לחפש דרכים להגדיל את ההשקעות האלטרנטיביות שלהם, במיוחד בקרנות החוב.
התופעה הזו מהווה שינוי משמעותי במגמה שראינו בשנים האחרונות – מאז שהריבית בארה"ב עלתה בצורה אגרסיבית ב-2022, ראינו מעבר של משקיעים להשקעות סחירות אטרקטיביות יותר, בשל הריבית הגבוהה יותר. כעת, כשהריבית יורדת בחדות, המגמה שוב מתהפכת.
הנתונים מדברים בעד עצמם. סקר שנערך בקרב משקיעים מארה"ב ומקנדה גילה כי 88% מהמשקיעים הכשירים בעלי השקעות אלטרנטיביות מעוניינים להגדיל אותן ו-72% מאלה שאינם בעלי השקעות אלטרנטיביות – רוצים להיחשף אליהן. כך לפי הסקר שפורסם בתחילת אוקטובר ושנערך על ידי חברת ההשקעות Brookfield Oaktree Wealth Solutions המתמחה בהשקעות אלטרנטיביות. השקעות אלטרנטיביות מספקות כמובן גם פיזור, גיוון ויציבות לתיק ההשקעות יחד עם תזרים יציב.
קרן חוב כמכשיר לקיבוע ריבית גבוהה
הראשונות שצפויות ליהנות מהמגמה הזו הן קרנות החוב, שמציעות חלופה לא סחירה להשקעה באג"ח ומגובות לרוב בביטחונות יציבים. קרנות כאלה יכולות לספק תשואות עודפות, במיוחד בתקופה בה התשואות הגלומות באג"ח הדולרי הסחיר צפויות לרדת יחד עם הריבית. לפי התחזית של הבנק המרכזי האמריקאי, הריבית בארה"ב תרד מרמה של כ-5% באוגוסט האחרון עד לכ3%- בעוד 10 חודשים.
למה שהתשואה הפוטנציאלית בקרן חוב לא תרד יחד עם הריבית כפי שקורה באג"ח? זאת בשל מנגנונים מיוחדים שמאפשרים למנהלי קרנות חוב להתכונן מראש לאירועי הורדת ריבית, באמצעות יצירה של רצפת ריבית, מסבירה מנכ"לית הראל פיננסים אלטרנטיב, נטע דוד יפהכך לדוגמה, "בקרן הראל מגן ארה"ב של הראל פיננסים, המאפשרת למשקיעים להיחשף להלוואות כנגד בטוחות נדל"ן בארה"ב, הכנו את תיק ההלוואות לתקופה בה הריביות ירדו. חלק מהתיק הוא בריבית קבועה – כך שלגביו לא תהיה השפעה לירידת הריבית, וברוב ההלוואות בהן הריבית משתנה, נקבע מנגנון של רצפת ריבית - הקובעת רף מינימום מתחתיו הריבית לא תוכל לרדת". כמו כן קרנות החוב מהוות אפיק השקעה חלופי להשקעה באג"ח, אך הן פחות רגישות לתזוזות בשוק והקורלציה שלהן לשוקי ההון נמוכה.
קרן המגן ארה"ב מתמקדת בעיקר בהעמדת חוב בכיר ליזמים ומשקיעים כנגד בטוחה נדל"נית ובמסגרתה להראל שליטה על ההלוואה והזכות למימוש הבטוחה. לדברי דוד יפה, נכון להיום, רוב ההלוואות בקרן הן בריבית משתנה כאשר ההלוואות שהקרן ביצעה בחודשים האחרונים כוללות רצפה המאפשרת לקרן לשמור על רמת תשואה גבוהה יחסית במקרה של ירידה חדה בריבית.
הראל פיננסים מבצעת את ההשקעות של הקרן לצד מספר שותפים מקומיים, שהינם בעלי ניסיון והיכרות מעמיקה בשווקים בהם הם פעילים. הקרן בעלת פיזור גיאוגרפי רחב בארה"ב והיא פעילה במעל ל-20 מדינות ברחבי תוך התמקדות באזורי ביקוש במדינות אלו. נכסי הנדלן המגבים את החוב הינם בסקטורים הנחשבים דפנסיביים, כלומר כאלו השומרים על יציבות יחסית גם בעתות משבר כדוגמת מגורים להשכרה (מתחמי מולטי פמילי) ומתחמי בריאות.
השאלה החשובה באלטרנטיב: מיהו הגוף המנהל?
דוד יפה מדגישה כי השקעות אלטרנטיביות הן תחום מגוון ויש בהן הרבה מאד יתרונות למשקיע. גיוון תיק ההשקעות עם השקעות אלטרנטיביות יכול לשפר ולחזק את תמהיל ההשקעות באופן משמעותי. יחד עם זאת, יש לזכור כי מדובר לעיתים בהשקעות בעלות מורכבות וגם סיכון. לכן חשוב מאד, כצעד ראשון, לבחור נכון את הגוף המנהל עבורך את ההשקעות. קבוצת הראל הינה אחת מקבוצות הביטוח והפיננסים הגדולות בישראל, בעלת שנים רבות של ניסיון מוכח הרואה במשקיעים שלה שותפים לדרך. הראל מתנהלת בהתאם לסטנדרטים גבוהים של ממשל תאגידי, ניהול סיכונים, בקרות ושקיפות.
בניגוד לאפיקים המסורתיים, השקעות אלטרנטיביות אינן פתוחות בפני כל משקיע. החוק בישראל מאפשר השקעה אלטרנטיבית רק למשקיעי עושר - משקיעים מסווגים וגופים מוסדיים ותאגידים שהחוק מגדיר ככשירים להשקעה.
משקיע מסווג, כהגדרתו בחוק ניירות ערך, נדרש להיות בעל הכנסה שנתית של למעלה מ-1.2 מיליון ₪ ליחיד (או 1.8 מיליון ₪ לתא המשפחתי), בשנתיים האחרונות. לחלופין, משקיע מסווג יחשב מי שיש לו הכנסה של 627 אלף ₪ ליחיד (או 940 אלף ₪ לתא משפחתי) בשנתיים האחרונות, כאשר הנכסים הנזילים שלהם עומדים על לפחות 5.2 מיליון ₪. משקיע מסווג נחשב גם מי שמחזיק בנכסים בגובה יותר מ-8.3 מיליון ₪ בנכסים נזילות.
אין באמור משום תחליף לייעוץ (שיווק) השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים והמיוחדים של כל משקיע. האמור בכתבה מתבסס על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני הראל פיננסים כאמינים, והוא משקף את חוות דעתה של הראל פיננסים במועד פרסום הכתבה ועלול להשתנות בכל עת. אין באמור לעיל משום התחייבות של הראל פיננסים להשגת תשואה.