>

לאחר הירידות החדות בשווקים בעולם, מה צפוי בכלכלה, האם הריבית תרד מהר יותר וכיצד נערכנו בתיק ההשקעות להתפתחויות האלה.

​​​​​​​​​ 

הירידות החדות בשווקים בחמישי ובשישי באו לאחר שביום רביעי (2.4.25) הכריז נשיא ארה"ב טראמפ על תוכנית מכסים חדשה. עיקרי התוכנית כוללים​ הטלת מכס כולל של 10% על כלל היבוא לארצות הברית, לצד החמרת צעדים והוספת מדרגות מכסים שונות מול סין ומדינות נוספות. על ישראל הוטל מכס של 17%.

מטרת התוכנית היא לעודד ייצור מקומי בארה"ב כחלק מתוכנית MAGA   (make America great again ),  צמצום התלות בייבוא וחיזוק הכלכלה האמריקאית מבפנים .

דפוס פעולה דומה מצדו של טראמפ ראינו כבר בעבר. גם בקדנציה הראשונה שלו וגם בחודשים האחרונים , כאשר לא פעם הטיל מכסים בשיעור גבוה או על מספר רב של מוצרים - ולאחר מכן המתיק מעט את הגזרה. המכסים החדשים לפיכך אינם סוף פסוק וכפי שרמז גם שר האוצר האמריקאי, הם עשויים להיות רף פתיחה למו"מ.

תגובות השווקים

כפי שקורה לעיתים קרובות בזירה הגלובאלית, כל שינוי של מדיניות מהותי מלווה בתגובה ראשונית חזקה בשווקים.
מוקדם עדיין לומר האם כך באמת תיראה תוכנית המיסוי החדשה של טראמפ, כאשר אנו רואים תגובות של מדינות נוספות
( סין, איחוד אירופי ועוד ) המגיבות לתוכנית זו ברצון להיכנס למו"מ או מנגד כניסה חזיתית לעימות מיסוי כמו למשל סין. סביר להניח כי התוכנית תעבור התאמות ושינויים תוך איזון אל מול אינטרסים עסקיים וגלובאליים נרחבים
.

על אף הצהרת טראמפ שתוכנית זו באה לחזק את הכלכלה האמריקאית, התגובה של השווקים הגלובאליים ובעיקר השוק האמריקאי היתה  של ירידות חזקות בעיקר בשל החשש מעליה באינפלציה ומהאטה כלכלית בארה"ב. במהלך השבוע האחרון ירד S&P500 ב-9% והשלים ירידה של מעל 17% מהשיא. הנאסד"ק ירד כ-10% והשלים ירידה של מעל 20% מהשיא, מה שהכניס אותו רשמית לטריטוריה שנקראת "שוק דובי".

בנוסף לירידות החזקות ראינו עלייה במדד הויקס (מדד הפחד) במקביל לירידה חדה במחירי הנפט (10%), המצביעה על החשש מירידה בביקושים ומיתון גלובלי. התשואות הממשלתיות בארה"ב ל 10 שנים בארה"ב ירדו מתחת ל-4% - מה שמשקף צפי להורדת ריבית גבוהה יותר מאשר טרם הכרזת התוכנית.  השוק האמריקאי מגלם צפי ל-4 הורדות ריבית בשנה הקרובה.

תיק ההשקעות

טראמפ דיבר על המכסים שהוא מתכנן כבר תקופה לא קצרה וגם ביצועי השוק האמריקאי ב 2025 היו פחות טובים, כך שבתיקי ההשקעות ביצענו באחרונה כמה שינויים.

בחודשים האחרונים הסטנו חלק מההשקעות במניות מארה"ב לישראל ולאירופה, כדי לפזר מעט את ההשקעות ולהוריד מעט את החשיפה הגדולה לשוק האמריקאי. זאת מתוך הסתכלות על רמת המחירים בארה"ב. ההיסטוריה מלמדת שבאירועים כאלה, בתוך סביבה משתנה, נפתחות אפשרויות חדשות או תמחור נוח יותר לחזור להשקעה ישנה ואנו בוחנים באופן שוטף את החשיפה המנייתית.

בתיק האג"ח שמרנו על החשיפה הממשלתית ולצדה פעלנו לעדכן חשיפה קונצרנית לאג"חים בדירוג גבוה יותר במטרה להפחית סיכון בחלק זה. בדומה לארה"ב, גם בישראל האג"ח הממשלתי צפוי לתמחר צפי להורדת ריבית מהירה יותר, מה שעשוי לייצר רווחי הון. בתיקי השקעות רבים שמרנו על נזילות גבוהה יותר, מה שעשוי לסייע בתקופות כאלה.

מה קדימה?

אנו בהראל פיננסים ממשיכים לעקוב אחר ההתפתחויות ולנהל את הסיכונים, בדגש גם על איתור הזדמנויות השקעה, בהתחשב ברמת הסיכון המתאימה לכל לקוח. ההיסטוריה מלמדת שתקופות של ירידות חזקות הן הזדמנות. מאז 1950 היו 56 מקרים שה S&P500 ירד ב 10% או יותר. הסטטיסטיקה מלמדת שב-49 מתוכם, המדד ניצב ברמה גבוהה יותר כעבור שנה.​

אין באמור לעיל משום תחליף לייעוץ (שיווק) השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים הייחודים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה.  המידע הנ"ל אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות ו/או מס המתחשב בנתונים ובצרכים של כל משקיע. הפרסום אינו מהווה תיאור ממצה של כל הוראות המיסוי.​

כלים נוספים