לאחר שנים של דשדוש, שוקי המניות באירופה חווים רנסנס. מתחילת 2025 פתחו השווקים האירופים מבערים ונכון לתחילת מרץ הם עוקפים בביצועים מתחילת השנה את השוק האמריקאי לאחר פיגור של כ-16 שנים.
לביצועי היתר האלה שלל גורמים, ביניהם ירידת הריבית העקבית, הדעיכה באינפלציה, תמחור המניות הזול יחסית בהשוואה לארה"ב, הבחירות בגרמניה שיוצרות צפי לשינוי בהוצאה המינימליסטית של גרמניה, כמו התוכנית להשקעה בתשתיות ובהצטיידות ביטחונית ב-500 מיליארד אירו שעומדת על הפרק בימים אלה. מעל כל אלה מרחפת כמובן גם האפשרות להפסקת אש בין רוסיה לאוקראינה, שעשויה לשנות את תמונת המצב הכלכלית ולהפיג את החששות מזינוק נוסף בעלויות האנרגיה.
האינפלציה יורדת, הריבית בעקבותיה
לאחר עליות חדות במחירים ובאינפלציה על רקע היציאה מהקורונה ומשבר האנרגיה החריף שגרמה מלחמת רוסיה-אוקראינה, המדדים הכלכליים הנוכחיים באירופה מצביעים על האטה באינפלציה, ובמיוחד במגוון תחומים כמו מזון, אנרגיה והוצאות נוספות. אם כי אינפלציית השירותים שיותר מתואמת עם עליית השכר עדיין נותרה גבוהה.
שוק העבודה האירופי, המזכיר יותר ארגון הסתדרותי, מבוסס על הסכמי שכר קיבוציים המתעדכנים אחת לשנה. נכון לעכשיו הצפי הוא שעליות השכר יימשכו, אם כי בקצב איטי יותר בהשוואה לשנתיים הקודמות.
לאור הגורמים הללו ראינו את הבנק המרכזי בגוש האירו מפחית את הריבית גם בחודשים האחרונים, זאת בניגוד לארה"ב שם הריבית נותרה ללא שינוי ברמה גבוהה בהרבה. יחד עם זאת נראה כי תהליך הפחתת הריבית בגוש האירו קרוב יגיע למיצוי בחודשים הקרובים.
הפסקת אש באוקראינה?
המלחמה בין רוסיה לאוקראינה היא אחת התהפוכות הגיאופוליטיות המשמעותיות ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. היא גרמה לאירופה להתמודד עם אתגרים כלכליים חמורים, עלויות אנרגיה גבוהות, בעיות בשרשרת האספקה, וכמובן עול על השווקים הפיננסיים.
עם חזרתו של טראמפ לנשיאות ארה"ב, ישנה אופטימיות כי יושג הסכם הפסקת אש בין הצדדים אם כי עדיין יש אי-וודאות גבוהה בנושא. אם זה יקרה, סביר שההסכם יהיה לא אופטימלי לאוקראינה אך לשאר אירופה הדבר עשוי להוריד את מחירי האנרגיה ולהשפיע לחיוב על עלויות הייצור באירופה ולתמוך בהמשך המומנטום החיובי בשווקים.
מעבר ליציבות גיאופוליטית ותחושת וודאות בשווקים שהתהליך הזה ייצור, השלב הבא יהיה שיקום אוקראינה, והוא ידרוש השקעות גדולות בתשתיות, תחבורה, חקלאות ושיכון, תחום שבו חברות אירופיות עשויות להרוויח ישירות.
תופעה נוספת שנוצרה בעקבות המלחמה היא הצורך בהשקעה משמעותית בתקציב הביטחון. למרות שרוב מדינות אירופה חברות בנאט"ו, במשך שנים מדינות אלו צמצמו את תקציב הביטחון שלהן כאחוז מהתוצר. כעת, לאור האיומים מרוסיה והחשש שארה"ב תפחית את נוכחותה הצבאית ביבשת, מנהיגי האיחוד האירופי שוקלים להחריג את הוצאות הביטחון ממגבלת התקציב, כך יוכלו להגדיל את תקציב הביטחון מעל ל-2%, מה שיאלץ את המדינות להקצות משאבים נוספים לתחום הביטחוני ולתשתיות צבאיות.
המדדים המרכזיים באירופה
בין המדדים המרכזיים להשקעה באירופה, נוכל למצוא את מדד היורוסטוקס 600, המייצג את 600 המניות הגדולות ביותר ברחבי אירופה(כולל בריטניה).המדד מקיף 11 סקטורים ב-17 מדינות (גם מחוץ לגוש) ומאגד בתוכו ב-90% מהשוק האירופי הניתן להשקעה. מדד נוסף הוא הדאקס הגרמני, המשקף את ביצועי 40 החברות הגדולות ביותר בגרמניה, כולל חברות ענק כמו BMW, מרצדס-בנץ, BAYER, AIRBUS, Siemens וSAP-אשר מציעות חשיפה למגוון סקטורים מובילים.
הסיסמה של האיחוד האירופי היא "מאוחדים בגיוון", והכלכלה האירופית מספקת חשיפה למגוון רחב של שווקים ותחומים ברחבי היבשת. באמצעות השקעה בשווקים האירופיים, ניתן לגוון את תיק ההשקעות ולהשיג פוטנציאל משמעותי בזכות המגוון וההתפתחויות הכלכליות שבאופק.
אין באמור לעיל משום תחליף לייעוץ (שיווק) השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים הייחודים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה. המידע הנ"ל אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות ו/או מס המתחשב בנתונים ובצרכים של כל משקיע. הפרסום אינו מהווה תיאור ממצה של כל הוראות המיסוי.