>

"עידן הריבית הנמוכה נגמר", אומרים בבית ההשקעות הראל פיננסים אך מעריכים: "עליית הריבית בעולם מייצרת הזדמנויות השקעה מעניינות מאוד - במיוחד בעולם ההשקעות הסולידיות". תמונת מצב של מוצרי ההשקעה האטרקטיביים של שנת 2023.

לאורך השנה החולפת אנחנו שומעים על ההשלכות השליליות של העלאת הריביות ברחבי העולם. המשוואה פשוטה למדי: ריבית גבוהה יותר פירושה החזרי משכנתה גבוהים יותר, הלוואות יקרות יותר וקושי ניכר לגייס אשראי זול בגופים הבנקאיים והחוץ-בנקאיים השונים. אחרי שנים שבהן הכלכלה העולמית התמכרה לריבית אפסית – כעת אנו בעיצומו של תהליך הגמילה.

​אלא שהגמילה הזו אמנם יוצרת כאב ראש לא קטן, אך העלאת הריבית טומנת בחובה גם הזדמנויות עבור משקיעים. אחרי הכל, העלאת ריבית בנק ישראל גורמת לזינוק לא רק בריבית על הלוואות ומוצרי אשראי – אלא גם על פיקדונות, אגרות חוב ומוצרי השקעה אחרים. "אנחנו שומעים היטב את התלונות על כך שאנשים נדרשים לשלם יותר – אבל מעטים מדי מבינים שזה אומר שניתן גם לקבל יותר", מסבירה חגית ציטיאט לוין, מנכ"לית בית ההשקעות הראל פיננסים, המציע שורה ארוכה של פתרונות השקעה המתאימים במיוחד לתקופה הנוכחית – בהן קרנות נאמנות אקטיביות ופסיביות, מוצרי השקעה אלטרנטיביים וכן פתרונות השקעה מותאמים אישית. "עליית הריבית בעולם מייצרת הזדמנויות השקעה מעניינות מאוד – גם בעולם ההשקעות הסולידיות".

"משקיעים רבים מופתעים בתקופה האחרונה לקבל שיחה מהבנקאי שלהם עם הצעות לריביות מפתיעות על פיקדונות", היא אומרת. "אבל רק מעטים מהם יודעים ששוק ההון מציע פוטנציאל תשואה שבמקרים רבים הוא הרבה יותר גבוה".

​בהראל מנצלים את העובדה שאחרי שעמדה על כמעט אפס במשך מעל עשר שנים, הריבית בישראל כיום כבר עומדת על קרוב ל-5%. עליית הריביות, שבאה על רקע הקפיצה באינפלציה בשנה האחרונה, הייתה הגורם המרכזי לירידות בשוקי ההון וההפסדים שנרשמו ב-2022 בתיקי השקעות של לקוחות רבים. אך הירידות האלה, יחד עם עליית הריבית, הגדילו משמעותית את פוטנציאל התשואה שיכול לקבל משקיע באפיקים הסולידיים לרמות שלא ראינו מעל 15 שנה.

קרן כספית: יותר תשואה, יותר נזילות ומגנה מאינפלציה

עליית הריבית מאפשרת למשקיעים סולידיים ליהנות מריביות גבוהות יותר מכפי שהיו יכולים בשנים האחרונות וזאת מבלי להתחייב לנעול את כספם לתקופה ממושכת. הריביות עלו גם בפיקדונות הבנקאיים, אך ברובם זה קרה בקצב איטי הרבה יותר מאשר עליית הריבית של בנק ישראל ובמקרים רבים כדי ליהנות מהריביות נדרשים הלקוחות לסגור את הכסף לתקופה ממושכת של שנה ואף יותר.

המשמעות של סגירת פיקדון לזמן ממושך היא שאנחנו נועלים את הכסף בריבית נמוכה מהפוטנציאל הגלום באפיקים אחרים. חשבו על לקוח שסגר פיקדון לשנה בריבית של 2%, כשחודש לאחר מכן בנק ישראל שוב העלה את הריבית והוא יכול היה לסגור פיקדון בריבית גבוהה יותר – אך כעת הוא מנוע מלקבל החלטה בנושא במשך שנה עד שישתחרר הפיקדון או עד נקודת היציאה הראשונה.

משקיעים יכולים להתמודד עם החסרונות האלה באמצעות קרנות נאמנות כספיות, שמשקיעות בעצמן בעיקר במק"מים ובפיקדונות מתעצמים, שמאפשרים להם לנצל את היתרונות לגודל של אותן קרנות אל מול המערכת הבנקאית. בזכות עליית הריבית גם התשואה שגלומה בקרנות הכספיות עלתה – אבל בניגוד לפיקדונות, ככל שהריבית ממשיכה לעלות זה מתורגם לעלייה בפוטנציאל התשואה של הקרנות הכספיות ועדיין שומר על נזילות ברמה יומית, כך שהכסף זמין בכל עת.

זה לא רק העובדה שהכסף בפיקדון סגור לתקופה ממושכת. בתקופה של אינפלציה גבוהה המשמעות היא גדולה הרבה יותר וזאת מאחר שהמס על הפיקדון הוא אמנם 15% אבל הוא על מלוא הריבית, בעוד שבקרן כספית המס הוא 25%, אבל רק מעבר לאינפלציה. כדי להמחיש את זה, הנה דוגמה. נניח שהבנק מציע לכם פיקדון בריבית של 4%, המשמעות היא שהתשואה למשקיע בניכוי 15% מס תהיה 3.4% בלבד. אם לדוגמה התשואה שמגלמת הקרן הכספית היתה בשיעור דומה של 4%, כשהאינפלציה היא 5% כמו שקורה בישראל בשנה האחרונה – המשקיע כלל לא משלם מס, כי האינפלציה גבוהה יותר מהתשואה הגלומה של הקרן.

​אג"ח לפדיון: תשואה גבוה מפיקדון בנקאי

מי שלא מסתפק רק בפיקדון או בקרן כספית, יגלה שיש היום לא מעט הזדמנויות שעשויות לשקף תשואה גבוהה יותר. "בשוק ההון היום אפשר להרכיב תיק השקעות שייהנה מהריביות מהגבוהות ביותר שהיו בעולם המפותח ב-15 השנים האחרונות", אומרת ציטיאט לוין, שבית ההשקעות שבניהולה מציע לצד תיקי השקעות מנוהלים גם קרנות נאמנות אקטיביות ופאסיביות, מוצרי השקעה אלטרנטיביים ופתרונות השקעה מותאמים אישית ללקוחות גדולים.

בשנים האחרונות הייתה הראל שחקן בולט בהשקת פתרונות השקעה חדשניים בתחומים שונים, כך שבחברה פועלים צוותי חשיבה ייעודיים באופן קבוע לתחום זה – מה שסייע לניצול התשואות הגבוהות כדי לייצר מסלולי השקעה ייחודיים עבור לקוחות המנהלים תיק השקעות בחברה.

אחד ממסלולי ההשקעה החדשים שיצרה החברה הוא תיק אג"ח שקלי לפדיון, שכולל למעשה אג"חים של חברות הנסחרות בבורסה בתל אביב בדירוגי השקעה (Investment Grade) לפדיון בשנתיים הקרובות, כך שלקוח שיחזיק את התיק עד לפדיון עשוי לקבל תשואה גבוהה משמעותית מהפיקדון הבנקאי, וזאת בהנחה שכל החברות בתיק יפרעו את חובותיהם.

אחד היתרונות המרכזיים של מסלול כזה הוא שאין חובה לנעול את הכסף לשנתיים. אם הלקוח יישאר בשנתיים הקרובות הוא צפוי לקבל תשואה גבוהה יותר מהפיקדון וגם מזו שהוא יכול היה לקבל בשנים האחרונות במסלול דומה בשל עליית הריביות. מנגד, הכסף נשאר נזיל והלקוח יכול להחליט בכל רגע לצאת, אם יהיו הזדמנויות השקעה מעניינות יותר במהלך השנה. ככה פשוט, אין קנסות על יציאה לפני הזמן והמשקיע יכול לבחור את עיתוי היציאה המתאים לו.

​ההזדמנויות בשוק האג"ח הדולרי

על רקע העובדה שבארה"ב עלתה הריבית בשיעור גבוה יותר מבישראל, מציעים בהראל פיננסים גם מסלולי השקעה ייחודיים נקובים בדולר שמאפשרים ללקוחות לנצל את ההזדמנויות שנוצרו בשוק האג"ח הדולרי העולמי. על רקע התחזית של הבנק המרכזי האמריקאי לריבית של מעל 5.1% במהלך 2023, ניתן כיום לייצר תיק אג"ח דולרי לפדיון במהלך השנתיים הקרובות עם תשואה לפדיון גבוהה ואטרקטיבית.

החדשות הטובות האלה מגיעות לאחר יותר מעשור שבו הריבית של בנק ישראל ושל הבנקים המרכזיים המובילים בעולם נעה סביב רמה אפסית. משמעות הדבר היתה ירידה חדה באטרקטיביות של פיקדונות, אגרות חוב ומוצרי השקעה סולידיים אחרים. מכיוון שהמוצרים הסולידיים לא הצליחו להניב תשואה משמעותית – המשקיעים נהרו בהמוניהם אל שוקי המניות ואל ענף הנדל"ן.

השנה התמונה התהפכה, וכדי לקבל תשואה כבר לא חייבים להשקיע רק במניות. בזכות התשואה הגבוהה יותר שניתן כיום לקבל באג"ח, השיק בית ההשקעות הראל פיננסים בשנה האחרונה מגוון מסלולי השקעה שיש בהם פוטנציאל לתשואה גבוהה יותר לצד סיכון נמוך בהשוואה למניות או לנדל"ן. כך למשל, מציעים בהראל פיננסים סל של אג"חים שקליים לטווח השקעה של עד כשנתיים, כאשר המשקיע רוכש את סל האג"חים עד לפדיון – מה שמאפשר לו לקבל תשואה לפדיון גבוהה משמעותית מכפי שיכול לקבל בפיקדון, וזאת בלי להתחייב לסגור את הכסף כמו בפיקדון. השימוש במכשיר כזה יכול להיות לטווח ביניים, כך שברגע שייווצרו הזדמנויות השקעה מעניינות יותר – יוכל המשקיע לעבור אליהן.

לדברי ציטיאט לוין, מוצרי השקעה סולידיים כאלה הם אלטרנטיבה מוצלחת לפיקדונות הבנקאיים. "כמעט כל המשקיעים מקבלים בחודשים האחרונים שיחות והצעות שונות לפיקדונות בריבית מפתיעה", היא אומרת. "אלא ששוק ההון מציע פוטנציאל תשואה שעשוי להיות גבוה הרבה יותר – תוך שמירה על הסיכון הנמוך יחסית והנזילות של הכסף".​

התשואה דומה, הנזילות גדולה

החיסרון המהותי של פיקדונות בנקאיים הוא התנאים הקשיחים שלהם, שלא תמיד ברורים ללקוח: הבנקים כמעט תמיד דורשים מלקוחותיהם להתחייב לתקופת השקעה מינימלית של שנה או יותר כדי לקבל ריבית גבוהה יותר, כאשר גם אם יש נקודות יציאה המשקיע עלול להידרש לשלם "קנס" ולהסתפק בפחות. כלומר, בשביל ליהנות מהריבית על הפיקדון הבנקאי עלינו לנעול את הכסף בתנאים מוגדרים מראש, כך שגם אם נזדקק לו במהלך התקופה או נרצה להעביר אותו למכשיר השקעה בעל פוטנציאל רווח גבוה יותר, נהיה מוגבלים. נעילת הכסף גם לא תאפשר למשקיע ליהנות מהמשך עליית הריבית במשק, שכן הריבית על הפיקדון כבר נקבעה בעת סגירתו בבנק.

ישראלים רבים שהחלו להפנים את המגבלות האלה פונים בחודשים האחרונים אל אחת החלופות הפופולריות של פיקדונות בנקאיים: קרנות כספיות. אלו הן קרנות נאמנות שמשקיעות בעצמן בפיקדונות ובמק"מים (מלווה קצר מועד שמנפיק בנק ישראל). הקרנות הכספיות נהנות מכל היתרונות של הריבית כל עוד היא ממשיכה לעלות – אך מאפשרות למשקיע ליהנות מנזילות וגמישות החשובים כל כך בתנאי השוק הנוכחיים. לקרנות הכספיות יש גם יתרון בתחום המיסוי בתקופה זו, שכן המיסוי בהן הוא ריאלי, כלומר בניכוי האינפלציה. זה אומר שבזמנים של אינפלציה גבוהה, המשקיע בקרן כספית ישלם פחות מס.

תיק אג"ח לפדיון

תיקי השקעות שמתבססים על אג"ח לפדיון מציעים חלופה אטרקטיבית עוד יותר לפיקדון. "כיום ניתן להרכיב בשוק ההון תיק שייהנה מהריביות הגבוהות ביותר בעולם המפותח ב-15 השנים האחרונות", מסבירה ציטיאט לוין.

לדבריה, היתרון הגדול של תיק אג"ח שקלי לפדיון אינו רק בכך שפוטנציאל התשואה לפדיון שלו עולה משמעותית על פיקדונות בנקאיים, אלא גם העובדה שבניגוד לפיקדון אין צורך לנעול את כסף לתקופה ממושכת וגם לא לשלם שום קנסות במקרה של יציאה מוקדמת.

ליהנות מהריבית הגבוהה בארה"ב:

כבית השקעות מוביל שאחד מהתמחויותיו הוא תחום אג"ח חו"ל, בהראל פיננסים מציעים ללקוחות עם יתרות דולריות לנצל את הריביות הגבוהות גם מעבר לים. הראל פיננסים מציע כיום גם מסלולי השקעה באג"ח לפדיון נקובים בדולר. "התחזית של הבנק הפדרלי חוזה ריבית של 5.6% עד סוף 2023", אומרת ציטיאט לוין. "במצב כזה ניתן לייצר תיק אג"ח דולרי לפדיון לתקופה של עד שנתיים – עם תשואה אטרקטיבית במיוחד".

למשקיעים מתוחכמים יותר מציעים בהראל פיננסים תיק אג"ח דולרי לתקופה של עד חמש שנים – שעשוי להתאים למי שמעוניינים ליהנות מתשואה גבוהה לאורך זמן רב יותר. תיק אג"ח לתקופה ארוכה מעמיד לרשות המשקיע גם את האפשרות לראות רווחי הון בתרחיש של ירידת הריבית בארצות הברית.

"עידן הריבית הנמוכה נגמר", מסכמת מנכ"לית הראל פיננסים ציטיאט לוין. "התרגלנו למציאות של ריבית נמוכה והיעדר חלופות השקעה סולידיות – אך המגמה התהפכה. התהליך הזה אמנם מורכב וללא ספק גרם למשקיעים רבים להפסדים בשנת 2022 – אבל כעת הוא מאפשר למשקיעים הסולידיים לקבל הרבה יותר. תשואה גבוהה במכשירי השקעה סולידיים היא כבר לא חלום כפי שהיה בשנים האחרונות. אנחנו מרגישים את זה בשטח מאז תחילת שנת 2023".​

הראל פיננסים ניהול השקעות בע"מ (להלן: "החברה") עוסקת בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות ולא בייעוץ השקעות. אין באמור לעיל משום תחליף לייעוץ (שיווק) השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים הייחודיים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה. אין האמור מהווה ייעוץ מס ועל המשקיע לבדוק את היבטי המס החלים עליו. חלק מהמידע המצוין לעיל מתבסס על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. האמור בכתבה משקף את חוות דעתה של החברה במועד כתיבת הכתבה וזו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה. המידע המוצג ביחס לתיק אג"ח לפידיון הינו בהנחה של פדיון מלא של אגרות החוב ועמידת החברות מנפיקות האג"ח בהתחייבויותיהן.

כלים נוספים