>

המגמה החיובית התפשטה ברחבי העולם כאשר רוב שווקי העולם נצבעו ירוק בחודש נובמבר. השבוע פרסום נתוני תעסוקה בארה"ב, האם ישפיעו על החלטת הפד בהמשך החודש? המשך ירידה בפרמיית הסיכון של ישראל.

​​​​ארה"ב - חודש נובמבר מסתיים חזק מאוד ושובר שיא נוסף בשווקי המניות בארה"ב בחסות הבחירות לנשיאות ובנצחונו של טראמפ, ולמרות השבוע המקוצר הוא סיים במגמה חיובית עם עלייה של  1.1% בSp500 ובנאסדק. עיקר המגמה החיובית השבוע הגיעה לאחר פרסום בחירתו של שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט. איש שוק שמגיע עם ניסיון בשוק הפיננסי ואף ניהל קרן גידור ובהשוואה לשאר המועמדים לתפקיד הוא היה פחות קיצוני בדעותיו המוצהרות לגבי מכסים ומלחמות סחר (תומך במכסים ככלי במשא ומתן) וייתכן שלאור זאת הצעדים הכלכליים שינקוט הממשל יהיו יותר הדרגתיים וקשובים לשוק ההון. על פי הצהרותיו בעבר בראש סדר העדיפויות שלו הפחתות המיסים ורגולציה, הגדלת הפקת הנפט וצמצום הגירעון המבני ל-3%  ל 3 שנים עד לסוף כהונתו של טראמפ. הציפיות למדיניות מרחיבה והפחתות מיסים תרמו השבוע גם לשיפור בסנטימנט החברות בארה"ב.

בגזרת האג"ח, אנו ממשיכים לראות ירידת תשואות כאשר תשואת US2Y ירדה מ4.3% ל4.2% ותשואת US10Y ירדה מ4.4% ל4.2%.

בשבוע החולף פורסם מדד PCE -אינפלציית הליבה בצפי של 0.3%, קצב שנתי הואץ ל2.8%, עדיין מתקשים להתכנס ליעד אינפלציה של 2% בשלב זה בעיקר בגלל סעיפי השירותים והדיור שעלו 0.4%. מדד שנתי עומד על 3.5% לעומת 3.2% בחודש הקודם.

בהמשך החודש, ב18.12 יכריז הפד על הודעת הריבית האחרונה לשנת 2025 כאשר הציפיות להורדת ריבית עלו בימים האחרונים ועומדים כרגע על הורדה אחת של 0.25% ל-4.5% ולריבית 3.75% בסוף 2025. השבוע צפויים להתפרסם מספר נתונים כלכליים נוספים שיהיה מעניין לראות את השפעתם על החלטת הפד בהמשך החודש : מחר יום שני-מדד ISM ומנהלי הרכש ובשישי נתוני תעסוקה ואבטלה.

אירופה- כלכלת אירופה נחלשת וההסתברות להפחתת ריבית מהירה יותר עולה. בניגוד לארה"ב, באירופה התמונה הפוכה עם היחלשות מפתיעה בסנטימנט הסקטור העסקי. בנובמבר מדד מנהלי הרכש בגוש האירו ירד ל-48.1 נקודות, מספר המעיד על התכווצות הפעילות. ענף התעשייה ממשיך להתכווץ (בדגש על גרמניה), אך החודש ענפי השירותים רשמו גם הם ירידה מפתיעה ל-49.2 נקודות, הקריאה הנמוכה ביותר מאז תחילת השנה. הפוליטיקה תרמה לפסימיות כאשר הבחירה בטראמפ והחששות ממכסים, הקיפאון התקציבי שהובילו לבחירות המוקדמות בגרמניה והקואליציה השברירית בצרפת היו התורמים העיקריים לכך. החולשה בסנטימנט החברות לצד המשך הירידה בציפיות לאינפלציה הגדילו את ההסתברות בשווקים שנראה את הבנק המרכזי בגוש האירו מפחית את הריבית בעוד כשבוע ב0.5%. אנו עדיין סבורים שנראה הפחתה רק של 0.25%, אך נמתין עם ההכרעה לנתוני האינפלציה לנובמבר שיתפרסמו ביום רביעי, מחר יום שני צפוי להתפרסם שיעור האבטלה בגוש האירו. מנגד, בצד החיובי יש לציין שהפיחות החד באירו שראינו בחודש האחרון מסייע ליצואנים האירופאים ומקזז חלק מההשפעות השליליות של העלאת מכסים.

ישראל- בשבוע שעבר, הותיר בנק ישראל את הריבית ללא שינוי על 4.5% בהתאם לציפיות. הוועדה הדגישה את הייסוף בשקל, הירידה בציפיות לאינפלציה ובפרמיית הסיכון של ישראל בהשוואה להחלטה הקודמת, אך גם את העובדה שהאינפלציה עדיין מעל הגבול העליון של היעד ושהיא צפויה להמשיך ולעלות בחודשים הקרובים. אנו סבורים שהריבית תישאר ללא שינוי גם בהחלטות הקרובות בעיקר על רקע הימצאות האינפלציה מעל יעד הבנק ועל רקע שוק העבודה ההדוק. יחד עם זאת, אנו סבורים שהריבית תרד במהלך 2025 מעבר לציפיות הגלומות כיום בשוק.

בסיכום שבועי אנו רואים מגמה חיובית בעיקר במניות המיד קאפ, ת"א 35 משלים עלייה של 4% בחודש האחרון אומנם בשבוע החולף נשאר על ה-0% בהשפעת הדואליות. את עיקר העליות בחודש האחרון ראינו בסקטור הנדלן עם עלייה של 7.4%, סקטור הגז שעלה 6.6% והבנקים שאומנם סגרו שבוע חלש יחסית אך החודש זינקו ב- 7.7%.

בגזרת האג"ח אנו רואים רווחי הון במח"מים הארוכים, בלא צמודים. הקונצרני הצמוד נחלש בעקבות ההנפקות השבוע של הבנקים ועל רקע התחזקות השקל שעלה רק בנובמבר 2.8% אל מול הדולר. מאז תחילת הרבעון הרביעי ראינו ייסוף מרשים של כ 5% בשקל מול סל המטבעות; 1% מול הדולר (שהתחזק ב-7% בעולם) ו-7% מול האירו והיין היפני ו-9% מול הפאונד. במידה שהייסוף יישמר אנו נעדכן את תחזית האינפלציה (כרגע 2.8% ב-12 החודשים הבאים) כלפי מטה. מגמה זו גם תומכת בהערכתנו שהריבית תרד בשנה הבאה יותר מהציפיות הגלומות כרגע בשווקים. פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה להשחק: מרווח אג"ח ישראל ל10 שנים ירד ל 125 נקודות, כאשר לפני חודשיים עמד של 180 נקודות.

אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. הנחת החברה כי המידע ונתונים אלו נכונים, אך אין השימוש בהם מהווה אימות ו/או אישור לבדיקת נכונותם. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. חוות דעתנו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה משימוש בעבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים. הכותבים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת באופן המנוגד לאמור בעבודה זו.  ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות או תחליף לייעוץ מס עצמאי. עבודה זו אינה מותאמת למטרות ההשקעה ולצרכיו האישים והמיוחדים של כל משקיע. 

כלים נוספים