>

​​​​​​חודש יולי נפתח בעליות חזקות במדדים בארץ ובעולם. פרסום נתוני מאקרו חלשים בארה"ב מעידים על האטה בצמיחה. השבוע -תחילת עונות הדוחות לרבעון השני של 2024. מחר-הודעת ריבית בארץ, צפי ללא שינוי.

 

ארה"ב- השבוע נפתח במגמה חיובית בשווקי ארה"ב הן באג"ח והן במניות. מדדי המניות המובילים זינקו עם עליות של 3.5% בנאסדק ו2% באס אנד פי 500, בהובלת מניות צמיחה הגדולות, לקראת תחילת עונת הדוחות של הרבעון השני.

בהסתכלות על שוק האג"ח האמריקאי ראינו ירידות לאורך כל העקום כאשר התשואה לשנתיים ירדה לכיוון של 4.6% מ4.75% והתשואה ל-10 שנים ירדה ל4.3% מ4.4%, זאת לאור נתוני המאקרו החלשים שהתפרסמו בשבוע החולף:

נתחיל בדוח התעסוקה לחודש יוני.

אומנם ראינו זינוק בתוספת המשרות החדשות אך חשוב להבין כי אלה משרות בעיקר ממשלתיות ומסקטור הבריאות והרווחה. עדיין בהסתכלות הכללית אנו רואים קיזוז של 110 אלף משרות, מה שמסמל האטה בצמיחה במשק. שיעור האבטלה עומד על 4.1% בעוד הצפי היה ל-4%, שיעור ההשתתפות עומד על 62.6% בעוד במאי עמד על 62.7%.

שינוי בעלות שכר ממוצע לשעה (שנתי) 3.9% על פי הצפי, שינוי חודשי גם כן עמד בצפי של 0.3%.

נתון המשרות הפנויות לחודש מאי עמד של 8.1 מיליון בעוד הצפי היה 8 מיליון, למעשה רק 1.2 מיליון משרות למובטלים.

נתון שני שהתפרסם הוא מדד ISM שגם מעיד על התכווצות. הנתונים שהוצגו הם הנמוכים מאז מאי 2020 (קורונה-זוכרים?) כאשר מדד השירותים עמד על 48.8 לעומת צפי של 52.6 (במאי עמד על 53.8), והייצור עמד על 48.5 לעומת צפי של 49.2.

התמתנות צפי הצריכה והצמיחה ברבעון השני של 2024 (בהשפעת הריבית הראלית) וכן החלשות נתוני שוק התעסוקה תומכים בצפי השוק לתחילת הורדת ריבית ראשונה בספטמבר, על אף שיש הכרזה נוספת החודש. במחצית הראשונה של 2025 הצפי עומד כרגע על עוד 3 הורדות ריבית. לדבריו של פאוואל, יש התקדמות רבה בהורדת האינפלציה. חוזקם של שוק העבודה והכלכלה מאפשרים לפד לקחת את הזמן. הסיכונים הרבה יותר מאוזנים כעת ויאפשרו להגיב במצב הדרדרות פתאומית בשוק העבודה.

בחמישי השבוע צפוי להתפרסם מדד CPI  ובשישי אמורים להתחיל להתפרסם דוחות החברות לרבעון השני של השנה.

בישראל, בשונה מהעולם , עיקר ההשפעות על המדדים הם נתונים בטחוניים – התנהלות השווקים נעה בין המלחמה בצפון לעסקאות חטופים . הידיעות האופטימיות בנוגע לעסקה עודדו את השווקים בשבוע החולף וראינו עליות גם בת"א 90 של 3.1% וגם בת"א 35 של 2.1%. מדד ת"א נדל"ן זינק ב2.8% לצד מדד ת"א בנקים שגם הוא עלה 2.5%.

בגזרת האג"ח הממשלתי אנו ממשיכים לראות בולטות לאג"ח הלא צמוד. ציפיות האינפלציה המגולמות בממשלתי הקצר עומדות על 2.7% ובבינוני על 2.6%.

צפי האנליסטים קדימה למדד האינפלציה בארץ נע בין 2.8 ל3.1, ומהווה עניין כיצד אכן יתפתח בהמשך.

פתיחה חיובית גם בשוק האג"ח הקוצרני, הפסדי הון בארוכים. על אף המצב הבטחוני אנו רואים כי פרמיית הסיכון של ישראל בארץ ובעולם ברמות גבוהות יחסית.

מחר- הודעת ריבית בנק ישראל כאשר הצפי הוא ללא שינוי זאת לאור פרמיית הסיכון של ישראל שנותרה גבוהה.

למרות זאת, במבט לשנים הקרובות אנו סבורים שהיא תרד יותר מהציפיות הגלומות בשוק ההון.

אנו סבורים שבנק ישראל יותיר את הריבית ללא שינוי בהחלטה הקרובה מחר , יום שני,  זאת למרות ההפתעה כלפי מטה במדד המחירים לצרכן.

מאז ההחלטה הקודמת אי-הוודאות הגיאופוליטית נותרה גבוהה דבר הבא לידי ביטוי גם ברמה הגבוהה של פרמיית הסיכון הנמדדת בפערי תשואות אג"ח הממשלתיות של ישראל. דבר התומך בהשארת הריבית ללא שינוי.

להערכתנו, תשומת הלב של המשקיעים תהיה לנאום הנגיד ולתחזיות המעודכנות של הבנק לצמיחה, לאינפלציה ולריבית. אנו סבורים שבתחזיות המעודכנות הבנק ימשיך לאותת על כך שכוונתו כן להפחית את הריבית ב-12 החודשים הבאים אבל גם ידגיש את נושא החשש מפרמיית הסיכון.

כיום השווקים הפיננסים בישראל מצפים להפחתה של כ0.25% ב-12 החודשים הבאים (ואף בטווח ארוך יותר). להערכתנו, יש הסתברות טובה שנראה הפחתה משמעותית יותר, לאור העובדה שאנו צופים התמתנות בצמיחה שתחלחל לביקושים. האטה זו באה לידי ביטוי כבר במדד המשולב למצב המשק של בנק ישראל שצמח בקצב מזערי ב-3 החודשים האחרונים עד למאי. גם האומדנים האחרונים לסך הרכישות בכרטיסי אשראי מצביעים על מגמה דומה עם האטה ברבעון השני בהשוואה לרבעון הקודם. גורמים נוספים שתומכים בהפחתה משמעותית יותר של הריבית בהשוואה לציפיות בשווקים הם העובדה שחלק מהאינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הבאים מקורה בכלל בפעולות הממשלה (בלו, מע"מ, סיגריות וכדו'). בנוסף, אנו נראה עוד מדינות בעולם שמפחיתות את הריבית, כפי שראינו בשבועות האחרונים במספר מדינות באירופה, ובהמשך השנה גם בארה"ב.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. הנחת החברה כי המידע ונתונים אלו נכונים, אך אין השימוש בהם מהווה אימות ו/או אישור לבדיקת נכונותם. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. חוות דעתנו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה משימוש בעבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים. הכותבים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת באופן המנוגד לאמור בעבודה זו.  ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות או תחליף לייעוץ מס עצמאי. עבודה זו אינה מותאמת למטרות ההשקעה ולצרכיו האישים והמיוחדים של כל משקיע.

כלים נוספים