ארה"ב - מדד S&P500 ירד השבוע 3.1%- והנאסד"ק איבד 3.5%- על רקע החשש מהשפעות מלחמות הסחר על האטת הקצב של הצמיחה הגלובלית . הצהרותיו הבלתי פוסקות של טראמפ מגדילות את אי הוודאות והתנודתיות ונראה כי כל פעם נרשמים בה סעיפים נוספים. טראמפ הכריז השבוע על החלה מיידית של העלאות המכסים בשיעור של 25% מול מקסיקו וקנדה. נוסף לכך, המכסים על יבוא מסין יוכפלו ל-20%. עוד דובר על מכסים נוספים באפריל. בהסתכלות על המשק בארה"ב אנו מבינים כי הכלכלה שם נשענת בעיקר על צריכה פנימית , הייבוא מאוד שולי , זאת בניגוד למדינות אחרות כמו קנדה ומקסיקו ולכן אנו מבינים את החשיבות וההשפעה. אי הוודאות הזו משפיעה גם על חברות גדולות במשק באיזו מידה לבצע השקעות שתוכננו וההשפעה היא רחבה- גם על שוק המניות, האג"ח והמט"ח. תשואת האג"ח ל-10 שנים עלתה מ-4.2% ל-4.3% כשביום שלישי נגעה אפילו ב-4.13%. השוק צופה 3 הורדות ריבית השנה כשהריבית בסוף 2025 צפויה להיות סביב 3.75%.
בשישי האחרון פורסם דוח תעסוקה קרוב לצפי שמאותת חיוביות ויציבות לשווקים. שיעור המשרות חדשות עמד על 151 אלף עם צפי של 159 אלף ולעומת ינואר של 125 אלף. ממוצע של 3 חודשים אחרונים עומד 194 אלף שזה נתון די גבוה וחיובי. שיעור אבטלה שפורסם עמד על 4.1% גבוה מצפי של 4.0% כפי שהיה בחודש ינואר. שיעור ההשתתפות עמד על 62.4% לעומת חודש ינואר 62.6%. שינוי בעלות שכר ממוצע לשעה (שנתי) עמד על 4.0% עם צפי של 4.1% כאשר בינואר היה 3.9%. שינוי חודשי: 0.3% לפי הצפי בעוד שינואר היה 0.5%.
עוד פורסם נתון ISM מנהלי רכש שירותים לחודש ינואר שהיה גבוה מהצפי בשיעור של 53.5 לעומת צפי 52.5 ובחודש ינואר 52.8. יצור 50.3 לעומת צפי 50.6 ובינואר 50.9 , עלייה במחירי שירותים וייצור מעל הצפי. רכיב תעסוקה בשירותים בשיא מאז דצמבר 2021.
אירופה - הבנק המרכזי הוריד את הריבית לרמה של 2.5% כפי שצפו השווקים , ובציפייה לעוד 2 הורדות נוספות השנה. תחזיות הצמיחה עודכנו כלפי מטה- ב2025 רק 0.9% כאשר בדצמבר דובר על 1.1%, וב2026 1.2% לעומת דצמבר של 1.4%.
בכוונת גוש האירו (בהובלת גרמניה) להגדיל משמעותית בעשור הקרוב את תקציבי הביטחון ב50% מהתקציב הנוכחי לתקציב של 800 מיליארד יורו – מה שעתיד להשפיע על הסקטור והחברות הביטחוניות באירופה וגם בישראל. הגדלה נוספת היא של סקטור התשתיות ל-500 מיליארד יורו מעבר למסגרות התקציב הרגילות (באופן שיאפשר הגדלה של הגרעון).החלטה זו הובילה לעליית תשואות האג"ח הארוך באירופה בכ-40 נקודות ולזינוק במדדי המניות כאשר הדאקס עלה השבוע ב-2% ומתחילת השנה השלים עלייה של מעל 15%.
ישראל- מגמה שלילית בהמשך לשווקי העולם כאשר מדד ת"א 90 ירד 2.9%-, מדד ת"א 35 0.1%- ואילו הבנקים לאחר הדוחות החיוביים שפורסמו עלו בניגוד למגמה כללית בשוק בשיעור של 3.9%.
בשבוע שעבר פרסמו לאומי ופועלים את דוחותיהם כאשר בשבוע הקודם לכך פרסם מזרחי והשבוע ברביעי יפרסם הבנק הבינלאומי. הבנקים הציגו שיעורי רווחיות גבוהים יחסית בזכות מרווחי מימון הנהנים מעלויות נמוכות של הפיקדונות, צמיחת תיק אשראי והתייעלות תפעולית. ראינו גם השפעה מקזזת עקב מדד נמוך ברבעון האחרון. ובנוסף הצגת יעדי צמיחה של תוכניות אסטרטגיות בלאומי ופועלים. מזרחי בלט עם תשואה על ההון של 17%, לאומי 16% ופועלים קרוב ל-11%.
בגזרת שוק האג"ח נראה כי ישנה השפעה מועטה יותר מהמגמה בשווקי העולם. סה"כ המגמה חיובית , תל בונד תשואות צמודות עלה 0.3%, COCO 0.1% ותל בונד שקלי 50 0.1%.
השבוע המשך פרסום דוחות: בשני מליסרון, בשלישי דיסקונט, ברביעי הבינלאומי, בזק ומבנה ובחמישי הפניקס.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. הנחת החברה כי המידע ונתונים אלו נכונים, אך אין השימוש בהם מהווה אימות ו/או אישור לבדיקת נכונותם. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. חוות דעתנו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה משימוש בעבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים. הכותבים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת באופן המנוגד לאמור בעבודה זו. ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות או תחליף לייעוץ מס עצמאי. עבודה זו אינה מותאמת למטרות ההשקעה ולצרכיו האישים והמיוחדים של כל משקיע.