ארה"ב - עוד שבוע חיובי במדדי המניות כשמדד s&p500 שבר שיא נוסף. מדד הנאסד"ק עלה 0.2% ומדד s&p500 הוסיף השבוע 0.9% (מתחילת החודש 3.4%+) כאשר בשונה מהתקופה האחרונה השבוע 79% מהמניות בו עלו. כשבדקנו, מצאנו ש-20 המניות שעלו הכי הרבה מתחילת השנה ירדו ביום שישי בממוצע ב-2.2%. לעומתן, 20 המניות שירדו הכי הרבה במדד מתחילת השנה עלו בממוצע ב-1.6%.
על רקע ההפתעה במדד CPI מחירי האג"ח המריאו, ומחירי המניות? מחירי המניות עלו אבל לא אלה שאנחנו רגילים אליהן. השבוע היה מהפך, אחרי שהיחס בין הביצועים של קרן הסל IWM על מדד הראסל 2000 לקרן הסל QQQ על מדד הנאסד"ק 100 הגיע לשפל היסטורי, ביום חמישי IWM נתנה תשואה עודפת של כמעט 6% על ה- QQQ. מאז 1979 היה רק יום מסחר אחד בו מדד הראסל 2000 עלה ביותר מ-3% בעוד מדד ה-S&P 500 ירד. השבוע גם מדד s&p500 e.w עשה טוב יותר כשסיים את השבוע עם עלייה של 3%.
CPI יוני- האינפלציה בארה"ב לחודש יוני ירדה ב-0.1% לעומת חודש מאי, מתחת לצפי שהיה לעלייה של 0.2%. האינפלציה השנתית ירדה ל-3%, מתחת לצפי שהיה ל-3.1%. אינפלציית הליבה עלתה ב-0.1%, לעומת הצפי שהיה לעלייה של 0.2%, ובשיעור שנתי עמדה על 3.3% לעומת הצפי שהיה ל-3.4%. הנתון החודשי ביוני העיד על ירידת מחירים, וזו הפעם הראשונה שמגיע נתון חודשי שלילי מאז המדד של חודש מאי 2020. הנתונים יקלו על הפד' להוריד ריבית בספטמבר ואף מוקדם יותר.
נתוני דעיכת קצב האינפלציה לצד התמתנות צפי הצריכה והצמיחה בH2/24 וכן החלשות נתוני שוק התעסוקה תומכים בצפי השוק לתחילת הורדת ריבית בספטמבר וסה"כ 3 הורדות עד סוף השנה לריבית 4.75% בסוף 2024 ולריבית 4.25% ביוני 2025.
בהסתכלות על שוק האג"ח האמריקאי האג"ח הממשלתי מחקו השבוע את ההפסד שלהן מתחילת השנה. תשואת US2Y ירדה מ4.6% ל4.5% ותשואת US10Y ירדה מ4.3% ל4.2%.
בישראל, בשונה מהעולם , עיקר ההשפעות על המדדים הם נתונים בטחוניים כאשר התנהלות השווקים נעה בין המלחמה בצפון לעסקאות חטופים . הידיעות האופטימיות בנוגע לעסקה הזניקו את המדדים בשבוע החולף וראינו עליות בת"א 90 של 5.4% (מתחילת החודש 8.5%) וגם בת"א 35 של 2.6% (מתחילת החודש 4.3%). מדד ת"א נדל"ן זינק ב9.2%(מתחילת החודש עלו מניות הנדל"ן בכ-12% כאשר מדד ת"א בנייה לבדו עלה כ-15%) לצד מדד ת"א בנקים שגם הוא עלה 5.4%.
בגזרת האג"ח הממשלתי ראינו גם השבוע בולטות לאג"ח הלא צמוד בין היתר ואולי בעיקר על רקע עליה בהסתברות לעסקת חטופים, מדד תל גוב שקלי 2-5 הוסיף 1%, תל גוב שקלי 5-10 זינק השבוע ב-2% ובאג"ח הקונצרני בלט מדד תל בונד שקלי בנקים וביטוח עם עליה של 1.3%.
הודעת ריבית בנק ישראל - כצפוי בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי פעם נוספת על 4.5% כאשר הוא מדגיש את נושא עליית פרמיית הסיכון של המשק. בנוסף, הבנק המשיך להדגיש שעל רקע המשך הלחימה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. החלק היותר מעניין בהודעה היה בתחזית חטיבת המחקר של הבנק לשנים 2025-2024 כאשר ההבדל המרכזי מהתחזית הקודמת הוא השינוי בהערכתם לגבי התמשכות המלחמה דבר שגוזר צמיחה נמוכה יותר, ואינפלציה וריבית גבוהות יותר על רקע פרמיית הסיכון של ישראל.
על פי התחזית שלהם, התוצר צפוי לצמוח בשיעור של 1.5% בשנת 2024 ושל 4.2% בשנת 2025, נמוך מהערכתם באפריל. שיעור האינפלציה במהלך שנת 2024 צפוי להיות להערכתם 3.0% (לעומת 2.7% בתחזית אפריל), ובמהלך שנת 2025 הוא צפוי לעמוד על 2.8% (לעומת 2.3% בתחזית אפריל). שינו משמעותי נוסף נעשה בתחזית לרמת הריבית בשנה הקרובה: להערכתם תידרש ריבית גבוהה יותר על מנת לייצב את האינפלציה וברבעון השני של 2025 הם צופים שהריבית תעמוד על 4.25% (כלומר הפחתה אחת במהלך השנה הקרובה). להערכתנו יש הסתברות טובה שנראה הפחתת ריבית משמעותית יותר בשנה הקרובה זאת לאור הציפיה שלנו להתמתנות בצריכה הפרטית בישראל (כתוצאה מפגיעת המלחמה וסביבת הריבית). בנוסף, יש לזכור שחלק מהאינפלציה בפועל והצפויה מקורה בכלל בפעולות חד פעמיות של הממשלה (בלו, מע"מ, סיגריות וכדו') שיתרמו לצמצום נוסף בביקושים. בנוסף, אנו מצפים שנראה במהלך המחצית השנייה של 2024 מספר מדינות מרכזיות בעולם שמפחיתות את הריבית כולל ארה"ב וגוש האירו. כל אלו יאפשרו להערכתנו לבנק ישראל להוריד את הריבית מהר יותר.
נקודה נוספת להערכת הבנק הגירעון השנה יהיה נמוך מ-7% ובשנה הבאה כ-4% בלבד. התחזית שלנו על הצד האופטימי ביותר שלה כוללת נקודת אחוז נוספת בגירעון השנה ובשנה הבאה. אם הבנק צודק והגירעון יישמר כל כך טוב אז על אחת כמה וכמה שניתן יהיה להפחית את הריבית מהר יותר.
מחר (ביום שני) יתפרסמו מדדי המחירים לחודש יוני ולאחר רצף של עליות אנו צופים יציבות במדד, כאשר הירידה במחיר הדלק לצד ירידה עונתית במחירי הפירות-ירקות ובמחירי ההלבשה יקזזו את העליות בשאר הסעיפים העיקריים.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. הנחת החברה כי המידע ונתונים אלו נכונים, אך אין השימוש בהם מהווה אימות ו/או אישור לבדיקת נכונותם. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. חוות דעתנו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה משימוש בעבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים. הכותבים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת באופן המנוגד לאמור בעבודה זו. ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות או תחליף לייעוץ מס עצמאי. עבודה זו אינה מותאמת למטרות ההשקעה ולצרכיו האישים והמיוחדים של כל משקיע.