ארה"ב- מדד ה-S&P 500 כבר ירד למעלה מ-10% משיאו ביום חמישי לפני שהתאושש בשישי עם עלייה של 2.1% אחרי שהושג הסכם לגבי תקרת החוב. ברמה השבועית הוא ירד ב-2.3% והנאסד"ק איבד 2.4%-. השפעות מלחמות הסחר על האטת הקצב של הצמיחה הגלובלית, חולשה במדד אמון הצרכנים והחשש מאי אישור הסנאט להגדלת תקרת החוב השפיעו על חולשת שוק המניות. לקח למדד ה-S&P 500 16 יום בלבד לאבד 10% מערכו, זה היה התיקון ה-5 הכי מהיר בהיסטוריה שלו. כל הירידה ב-S&P 500 מתחילת השנה הייתה תוצאה מכך שמכפיל הרווח שלו התכווץ, כשרווחי החברות דווקא עלו.
הצהרותיו הבלתי פוסקות של טראמפ מגדילות את אי הוודאות והתנודתיות ונראה כי כל פעם נרשמים בה סעיפים נוספים. טראמפ הכריז השבוע כי ארה"ב תטיל מכס של 200% על כל מוצרי האלכוהול שמקורם בצרפת ומדינות האיחוד האירופאי האחרות ולדבריו זה יהיה נפלא לעסקי היין והשמפניה בארה"ב. אי הוודאות הזו משפיעה גם על חברות גדולות במשק באיזו מידה לבצע השקעות שתוכננו וההשפעה היא רחבה- גם על שוק המניות, האג"ח והמט"ח. "שבע המופלאות" מפגרות אחרי ה-S&P 500 כבר מיולי בשנה שעברה. זה הפך אותן לפחות יקרות משאר המניות ברמה שלא ראינו מאז שנת 2017 כשמניה כלשהי מאבדת גובה, משקלה במדד יורד מיידית. לכן יש הקוראים למדד ה-S&P 500 "קרן המומנטום הכי גדולה בעולם". לגבי 7 המופלאות אפשר לראות איך משקל רובן ירד במדד מאז יולי בשנה שעברה. משקלן הכולל ירד מ-33.7% אז ל-30.3% היום. הירידות הבולטות ביותר במשקל היו של אנבידיה (NVDA) מ-7.0% ל-5.6% ושל מיקרוסופט (MSFT) מ-7.3% ל-6.0%.
תשואת US2Y עומדת על 4% ותשואת US10Y עומדת על 4.3%. לקראת הודעת הריבית ברביעי (צפי לל"ש 4.5%) השוק צופה ריבית 3.75% בסוף 2025.
מדד המחירים לצרכן בארה"ב עלה ב-0.2% בלבד בפברואר, פחות מהתחזיות ומייצג את העלייה החודשית הנמוכה ביותר מזה ארבעה חודשים. הירידה המשמעותית מהצפי במחירי התחבורה, ובעיקר טיסות וביטוחים, תרמה למדד הנמוך מהצפי ולירידת האינפלציה השנתית ל- 2.8%. גם אינפלציית הליבה הייתה נמוכה מהצפי ועמדה על 3.1%, רמתה הנמוכה ביותר מאז תחילת 2021. למרות המדד הנמוך מהצפי, להערכתנו ריבית הבנק המרכזי תישאר ללא שינוי ביום רביעי, זאת לאור חוזקו של שוק העבודה, אי-הוודאות לגבי מדיניות המכסים של טראמפ והעובדה שהאינפלציה עדיין מעל ליעדה. יחד עם זאת, לכל החוששים ממיתון בארה"ב שילווה באינפלציה גבוהה ויכבול את ידי הבנק המרכזי הנתון הנוכחי נותן יותר מרווח פעולה לבנק בעת הצורך דבר שמקטין את הסיכון.
סין, בכינוס השנתי, המפלגה הקומוניסטית בסין הכריזה על יעד צמיחה של 5% לשנה הקרובה, נתון גבוה מהתחזיות של מרבית גופי ההשקעות הגלובליים, בהתחשב בחששות שהיצוא, שהיה אחראי לכמעט מחצית מהצמיחה בשנתיים האחרונות, יפגע לאור מלחמת הסחר עם ארצות הברית ושאר העולם. כדי לעמוד ביעד הצמיחה, הממשלה הודיעה שתגדיל את הגירעון ל-4%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2009. בנוסף, תשתמש הממשלה בתקציב כדי לסייע לממשלות המקומיות למחזר ולגייס חוב חדש במטרה לעודד את הצריכה הפרטית שעדיין לא התאוששה מהקורונה ומההאטה בשוק הנדל"ן למגורים. נתוני סחר החוץ לחודשיים הראשונים של השנה מצביעים על כך שהיצוא רשם גידול של 2.3% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה. נתוני היבוא הציגו ירידה של כ-8% בחודשיים הראשונים של השנה בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה, המצביעה על חולשה בביקושים המקומיים. נתוני האינפלציה בפברואר הראו ירידה ל-מינוס 0.7%, הרמה הנמוכה ביותר מזה כשנה, כאשר ללא מחירי המזון היא ירדה ל-0.1%. הנתונים מצביעים על הצורך בהרחבה ממשלתית בסין ועולים את הסיכויים להפחתה נוספת של הריבית החודש.
ישראל- בניגוד למגמה בעולם רוב המדדים המובילים סגרו את השבוע בעליות כאשר מדד ת"א 125 עלה כ-2% ומדד ת"א 90 הוסיף 2.2%. מניות הבנקים המשיכו לעלות לאחר פרסום דוחות החיוביים של בנק דיסקונט והבינלאומי, מדד הבנקים עלה השבוע ב-1.2% ומתחילת החודש רשם עליה של 5.1%. עוד בלטו לחיוב מניות חברות הביטוח שעלו השבוע כ-8% ומתחילת השנה זינקו בכ-26%. בגזרת שוק האג"ח נרשמה יציבות ובסה"כ המגמה חיובית.
מדד המחירים לצרכן לחודש פברואר- הכלכלנים ציפו לעלייה של 0.2%-0.3% במדד המחירים לצרכן בחודש פברואר ובפועל הם הופתעו לטובה. המדד היה ללא שינוי. בשנים עשר החודשים האחרונים מדד המחירים לצרכן עלה ב-3.4%. עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי: פירות טריים שעלו ב-10.5%, תרבות ובידור שעלה ב-0.8%, תקשורת שעלה 0.7%, שונות שעלה ב-0.4% ומזון ושכר דירה שעלו ב-0.3%, כל אחד. ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי: ירקות טריים שירדו ב-7.1%, הלבשה שירד ב-3.0% ושירותי דיור בבעלות הדיירים שירד ב-0.3%. שכר דירה: בשכר הדירה החודשי, עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עליה של 2.7% ועבור השוכרים החדשים נרשמה עלייה של 4.4%. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים כאמור עומדת על 3.4% והיא עדיין גבוה מעל האינפלציה בארה"ב (2.8%), באירופה (2.4%) ומהיעד (3%-1%) ולכן אנו צופים שהריבית בארץ תישאר ללא שינוי גם בחודשים הקרובים.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. הנחת החברה כי המידע ונתונים אלו נכונים, אך אין השימוש בהם מהווה אימות ו/או אישור לבדיקת נכונותם. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. חוות דעתנו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה משימוש בעבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים. הכותבים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת באופן המנוגד לאמור בעבודה זו. ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות או תחליף לייעוץ מס עצמאי. עבודה זו אינה מותאמת למטרות ההשקעה ולצרכיו האישים והמיוחדים של כל משקיע.