ארה"ב- ירידה חדה אחרי 5 שבועות רצופים של עליות, מדד S&P 500 ירד השבוע ב-2.1% ומדד הנאסד"ק 100 ירד כל יום השבוע, דבר שלא קרה מאז 2019. ביום חמישי שווקי המניות בארה"ב נסגרו בירידות חדות לאחר שיו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, הצהיר כי מצב הכלכלה הנוכחי עשוי להצדיק גישה זהירה בכל הקשור להפחתות ריבית נוספות,
בנאומו הראשון של פאוול מאז מסיבת העיתונאים ב-7 בנובמבר אז הפחית את הריבית ב-0.25% ל-4.5% הבהיר פאוול כי אין כוונה למהר להוריד את הריבית, כשהמצב הכלכלי החזק מאפשר לשקול בזהירות את המהלכים הבאים. לדבריו הכלכלה אינה משדרת סימנים שיש למהר עם הורדות הריבית. כעת, המשקיעים תוהים אם הראלי שהתרחש לאחר הבחירות, בעקבות ניצחונו של דונלד טראמפ, יוכל להימשך לאחר שהמדדים הגיעו לשיאים חדשים.
ביום רביעי פורסם מדד CPI, מדד המחירים לצרכן לאוקטובר עלה ב-0.2% וברמה השנתית עומד על 2.6% כאשר עלויות הדיור היוו יותר ממחצית מהעלייה במדד הכללי. פאוול הביע אופטימיות לגבי האפשרות להוריד את האינפלציה ל-2% ללא מיתון או עלייה משמעותית באבטלה – כלומר "נחיתה רכה" לכלכלה. האינפלציה קרובה הרבה יותר ליעד ארוך הטווח של 2%, אך לדבריו הם עדיין לא שם.
בגזרת האג"ח תשואת US2Y עלתה מ4.25% ל4.3% ותשואת US10Y עלתה מ4.3% ל4.4%. צפי השוק לריבית 4.5% בינואר ולריבית 4.0% בסוף 2025.
ישראל- בשבוע החולף בניגוד למגמה בארה"ב הבורסה בת"א סיימה בעליות נאות הן במניות והן באג"ח. בלטו לחיוב מדדי המניות הקטנות והתקשורת. מדד ת"א 90 עלה 3.8% ומתחילת השנה רושם עליה של כ-18%, מדד ת"א SME-60 זינק 5% ומדד ת"א תקשורת ומידע זינק גם כן 5%. בין המניות במדד SME-60 בלטה מניית תאת טכנלוגיות מענף התעשיות הביטחוניות עם זינוק של 19%, מניית נקסטויז'ן (מדד ת"א125) אף היא מענף התעשיות הביטחוניות זינקה השבוע כ-15%. בתקשורת מניית פרטנר סיימה את השבוע עם זינוק של 21% על רקע פרסום דוחות טובים. בשוק האג"ח ראינו עליות לכל רוחב הגזרה שנעו בין 0.4% ל-0.6% הן באג"ח הקונצרני והן באג" הממשלתי.
מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר עלה ב-0.5%, בהתאם להערכות המוקדמות. בדומה לחודשיים הקודמים גם הפעם סעיף הטיסות לחו"ל היה הבולט ביותר כאשר עלה ב-17% ותרם יותר ממחצית העלייה במדד. בנוסף, בלטו החודש העליות במחירי המזון, ועלייה עונתית במחירי ההלבשה (תחילת עונת החורף). התחזית הראשונית שלנו היא לירידה של 0.1% במדד נובמבר, יציבות במדד דצמבר ו-2.8% ב-12 המדדים הבאים (אנחנו מניחים התמתנות מסוימת במחירי הדלק והתחזקות קלה בשקל). בהקשר לריבית בנק ישראל, האינפלציה הגבוהה ב-12 החודשים האחרונים (3.5%) תמשיך ותעלה בחודשים הבאים (במיוחד לאחר עליית המע"מ בינואר) ולכן בנק ישראל צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי בחודשים הקרובים. כמו בעבר, אנו עדיין סבורים שלאור סימני ההאטה במשק ריבית בנק ישראל לא תעלה ואפילו תתחיל לרדת במהלך שנת 2025.
בנדל"ן, מדד מחירי הדירות בבעלות רשם ירידה של 0.1% (בין אמצע אוגוסט לאמצע ספטמבר), ירידה ראשונה במדד מאז נובמבר בשנה שעברה, אם כי ב-12 החודשים האחרונים המדד עלה ב-6.1% (3% מדד דירות חדשות). ייתכן שהתפוגגות הציפיות להפחתת הריבית לצד התעצמות המלחמה בקיץ תרמה לירידה. המשך המחסור בעובדים בענף הבנייה ממשיך לדחוף את השכר כלפי מעלה ואיתו את מדד תשומות הבנייה שעלה ב-0.2% (0.5% עליה במדד שכר העבודה).
הפתעה חיובית בצמיחה, הצמיחה בישראל ברבעון השלישי הייתה טובה מהערכות המוקדמות עם גידול של 3.8% (בשיעור שנתי) בתוצר, זאת בעיקר בשל צמיחה מהירה בהשקעות בנכסים קבועים שזינקו ב-22% (בשיעור שנתי), עם עלייה מקבילה גם בבתי מגורים (29%) וגם בענפי המשק (19%), עדות לשיפור בסנטימנט החברות וההסתגלות לפעילות כלכלית במקביל למלחמה. גם שאר הרכב הצמיחה היה מעודד עם גידול של 9% בצריכה הפרטית, 5% ביצוא (ללא יהלומים וחברות הזנק), וצמצום של 11% בהוצאה לצריכה הציבורית. למרות הנתון החיובי יש לזכור שהתוצר הריאלי עדיין נמוך ב-1% בהשוואה לרבעון השלישי בשנה שעברה. בעקבות הפרסום אנו מעדכנים כלפי מעלה את תחזית הצמיחה השנה ל-1.5%-1.2%(תחזית ראשונית), כאשר התחזית ל-2025 נשארת כרגע ללא שינוי על כ-3.5%.
---------------------------------------------------------------------------------------------
אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. הנחת החברה כי המידע ונתונים אלו נכונים, אך אין השימוש בהם מהווה אימות ו/או אישור לבדיקת נכונותם. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. חוות דעתנו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה משימוש בעבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים. הכותבים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת באופן המנוגד לאמור בעבודה זו. ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות או תחליף לייעוץ מס עצמאי. עבודה זו אינה מותאמת למטרות ההשקעה ולצרכיו האישים והמיוחדים של כל משקיע.