>

​​לאחר 6 שבועות רצופים של עליות, מדד s&p500 סיים בירידות. עליה בתשואות האג"ח הדולרי מתחילת החודש. בישראל מדד המחירים לצרכן הפתיע וירד 0.2%-. ECB הפחית את הריבית ב25bp ל3.25%. מבחן "7 המופלאות" יגיע לשיאו השבוע עם פרסום דוחות של 5 חברות מתוך ה-7

​ארה"ב- אחרי 6 שבועות רצופים של עליות ה-S&P 500 ירד השבוע ב-1%. אופטימיות קיצונית ששררה לפני שבוע גם היא הייתה בעוכריו.  בעוד שמדד S&P 500 נשאר ללא שינוי ביום שישי, רק 30% מהמניות במדד עלו. 

שבע המופלאות עלו ב-1.7%, וחברות השבבים (SOX) הוסיפו 1.1%. טסלה (TSLA) עליה נרחיב בהמשך, המריאה השבוע ב-22.0% וסייעה כמובן למהלך של ה"מופלאות".

האם אנחנו לקראת תקופה ארוכה של ביצועים נמוכים במניות? גולדמן זאקס יצרו השבוע כותרות כשהעריכו שמדד ה-S&P 500 צפוי לתת תשואה של 3% בלבד בעשור הקרוב והמדד במשקל שווה צפוי לתת תשואה עודפת עליו לשנה של 8.8%,

בנוסף הם צפו כי תשואת האג"ח תהייה גבוהה מתשואת המניות בעשור הקרוב.

אז נתחיל בכך שהיכולת של מישהו לתת תחזית סבירה קדימה ל-10 שנים לשוק המניות היא מאד מוגבלת. לעומת גולמן זאקס, בג'יי פי מורגן נתנו תחזית תשואה של 6.7% לשנה ל-10-15 השנים הקרובות. שלושת העשורים בהם המניות נתנו תשואה של 3% או פחות לשנה כללו מצבי משבר קשים: השפל הגדול של שנות ה 30%, השילוב של אינפלציה גבוהה ומיתון בשנות ה 70 והמשבר הפיננסי של 2007-2009. האם זה יכול לקרות בעשור הקרוב? יכול. האם הסבירות לכך גבוהה? לא. מה שמטריד כרגע את המשקיעים הוא חלקן הגבוה של חברות הטכנולוגיה במדד והמכפילים היחסית גבוהים שלהם. להערכתנו, הדרך הטובה  להתמודד עם האתגר הזה הוא פיזור: יותר חברות ערך, יותר חברות מחוץ לארה"ב כולל ישראל, יותר חברות קטנות, ויותר חברות מהמדד במשקל שווה.

עונת הדוחות, מבחן "7 המופלאות" יגיע לשיאו השבוע עם פרסומים של אלפאבית (GOOGL) ביום ג', מטא (META) ומיקרוסופט (MSFT) ביום ד', אמזון (AMZN) ואפל (AAPL) ביום ה'. כל הפרסומים אחרי הסגירה. אנבידיה צפויה לפרסם את התוצאות שלה רק ב-21.11. ביום שני האחרון היא קבעה שיא של כל הזמנים והיא רחוקה רק ב-1.3% מאפל שהיא עדיין החברה הגדולה בעולם.

בחזרה אל TESLA החברה פרסמה דוחות ביום רביעי האחרון ומפתיעה בתוצאות טובות מהצפי לרבעון 3 כאשר רווח למניה $0.73 אל מול צפי $0.59 , הכנסות 25.18 מיליארד דולר אל מול צפי של 25.47 מיליארד דולר (ההכנסות אמנם נמוכות במקצת מהצפי אך זו עדיין צמיחה של 8% לעומת הרבעון המקביל), תזרים מזומנים חופשי 2.74 מיליארד דולר, אל מול צפי 1.61 מיליארד דטלר ורווח גולמי של 19.8% אל מול צפי .16.8% ‏כמו כן החברה צופה צמיחה קלה במשלוחי כלי רכב בשנת 2024. טסלה הפכה מגמה של שחיקה בשיעור הרווח הגולמי שנמשכה שנתיים. שיעור הרווח התפעולי עלה ל-10.8% בהשוואה לצפי של 8.0%.

עקום תשואות האג"ח הדולרי עלה מתחילת החודש בין היתר על רקע החשש מניצחון טראמפ ואכזבה מנתוניCPI  , תשואת US2Y עלתה מ3.6% ל4.1% ותשואת US10Y עלתה מ3.8% ל4.2%. צפי השוק להורדות ריבית תואם את תחזית הפד לריבית 4.5% בסוף 2024 ולריבית 3.5% באוק' 2025.

בגוש האירו, ראינו הפחתה שנייה ברציפות (פעם שלישית השנה) בעוד 0.25%. בהחלטה הקודמת נגידת הבנק הדגישה שאין וודאות שנראה הפחתה בהחלטה העוקבת לאור אינפלציית השירותים הגבוהה ושוק העבודה ההדוק. אך מאז ראינו המשך ירידה באינפלציה ל-1.8% בספטמבר (2.6% ללא אנרגיה) לצד המשך חולשה בפעילות בסקטור הפרטי, בדגש על גרמניה שם משקל ענף התעשייה מתוך הכלכלה הוא הגדול ביותר באירופה. בשבוע האחרון ממשלת גרמניה עדכנה כלפי מטה את תחזיות הצמיחה והם צופים צמיחה שלילית של 0.2% השנה, זאת לאחר מינוס 0.3% ב-2023. במידה שהדבר יתממש זו תהייה הפעם השנייה בלבד שכלכלת גרמניה (מאז איחוד מערב ומזרח גרמניה ב-1990) מתכווצת שנתיים ברציפות.

ישראל, מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר ירד ב-0.2% (כן, מדד שלילי) והאינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ירדה ל-3.5% (וצפויה להישאר מעל היעד העליון של בנק ישראל גם בחודשים הקרובים). כרגיל מחירי הטיסות ריכזו את ההפתעה הגדולה כשירדו ב-17% ביחס לחודש אוגוסט (צפויים לשוב ועלות בחודש אוקטובר) לצד ירידה עונתית במחירי ההלבשה וההנעלה, הנופש בארץ והדלק. התחזית הראשונית לאוקטובר היא לעלייה של 0.6% בהובלת מחירי הנופש הדיור והמזון, לצד עלייה במחירי הטיסות והנופש (חגים). למדד נובמבר התחזית הראשונית היא לירידה של 0.1 אחוז (תלוי במחיר הדלק שייקבע רק בסוף החודש). ל-12 החודשים הבאים התחזית שלנו נשארת על 2.9%, כולל עליית המע"מ המתוכננת לתחילת 2025. אנו מניחים שבמהלך התקופה נראה האטה בקצב הצמיחה של הכלכלה הישראלית (בכל זאת אנחנו במלחמה) וירידה הדרגתית בביקוש לעובדים שתמתן את קצב עליית השכר בסקטור הפרטי. בנוגע לריבית בנק ישראל, המדד  לא ישנה את עמדת ישראל להותיר את הריבית ללא שינוי. אנו סבורים שלאור האינפלציה הגבוהה, פרמיית הסיכון ואי-הוודאות התקציבית גם בהחלטת הריבית האחרונה השנה (25 בנובמבר) הריבית תישאר שוב ללא שינוי.

מדדי מחירי הדירות בבעלות רשמו חודש תשיעי ברציפות של עלייה בשיעור מתון יחסית של 0.3% אך 6.3% ב-12 החודשים האחרונים (עד לאמצע אוגוסט). הפחתת הריבית שהייתה ביום הראשון של 2024 (כן, הייתה הפחתה כזו – כבר שכחנו ממנה) תרמה לשיפור סנטימנט הרוכשים, אם תקווה להמשך הפחתות. אך כעת כשהציפיות להפחתת ריבית בקרוב התפוגגו, סביר שהדבר יפגע בקצב גידול הביקושים בענף בהמשך.

שבוע המסחר החולף בת"א סיים בעליות, בלטו לחיוב מדדי המניות ה-MidCap כאשר מדד ת"א 90 סיים בעליה של 2.5% (מתחילת שנה 11.3%+) ומדד ת"א 150 MidCap עלה גם כן 2.5%+ (מתחילת השנה 11.5%+). בענפים המקומיים בלטו מניות הנדל"ן בהובלת מניות הבנייה עם עליה של 2%+. בגזרת האג"ח ראינו צמצום פערים בתשואות בין ארה"ב לישראל דבר המסמן ירידה בפרמיית הסיכון של ישראל. עליות נרשמו לכל רוחב הגזרה עם בולטות לאפיק השקלי.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. הנחת החברה כי המידע ונתונים אלו נכונים, אך אין השימוש בהם מהווה אימות ו/או אישור לבדיקת נכונותם. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. חוות דעתנו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה משימוש בעבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים. הכותבים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת באופן המנוגד לאמור בעבודה זו.  ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות או תחליף לייעוץ מס עצמאי. עבודה זו אינה מותאמת למטרות ההשקעה ולצרכיו האישים והמיוחדים של כל משקיע. 

כלים נוספים