ריבוי הסכסוכים והמתיחויות הגיאופוליטיות באזורים רבים בעולם מוביל לזינוק בהוצאות הביטחוניות של מדינות רבות ומקפיץ את הכנסותיהן של החברות בתחומי התעשייה הביטחונית. מלחמת רוסיה אוקראינה, החתירה של ממשלת פולין להפוך את הצבא שלה לאחד המובילים באירופה, המלחמה הרב-זירתית בישראל והתוכנית של טראמפ לדרוש ממדינות נאט"ו להגדיל את תקציבי הביטחון ל2%- מהתמ"ג הם מהגורמים המובילים להתעוררות בתעשיות הביטחוניות בכל העולם.
ההכנסות של 100 החברות הביטחוניות הגדולות בעולם עלו ב2023- ביותר מ4%- ל 632 מיליארד דולר, כאשר ההכנסות של 3 החברות הישראליות הגדולות ברשימה )אלביט מערכות, התעשייה האווירית ורפאל( זינקו ב,15%- כך לפי דו"ח החברות הביטחוניות הגדולות של מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI) שפורסם בתחילת דצמבר. על רקע גל הסכסוכים מהשנה האחרונה, נראה כי קצב הצמיחה ב2024 הואץ.
הדו"ח
האחרון הזה מצטרף לדו"ח שפורסם מוקדם יותר השנה והציג זינוק בתקציבי ההצטיידות הצבאית בכל האזורים בעולם. סך ההוצא התקציבית הממשלתית הגלובלית על מוצרי בטחון הייתה בשנה שעברה 2.44 טריליון דולר, עלייה של 6.8% לעומת .2022 גם בחזית הזו נראה כי בשנה האחרונה נרשמה עלייה על רקע המלחמות והמתיחויות הצבאיות בעולם.
סקטור התעשיות הביטחוניות העולמי נשלט על ידי החברות האמריקאיות הגדולות, אך החברות הישראליות הן מהצומחות ביותר בעולם.5 החברות התעשייה הביטחונית הגדולות בעולם הן אמריקאיות והן כוללות את לוקהיד מרטין, ריית'יאון טכנולוג'יס, נורתרופ גראמן, בואינג וג'נרל דיינמיקס, שהכנסותיהן ממכירת מוצרים צבאיים בלבד מסתכמות בכמעט 200 מיליארד דולר. כל החברות האמריקאיות ב100- חברות הביטחון הגדולות מייצרות הכנסות של כמעט 400 מיליארד דולר. החברה הגדולה ביותר בתעשיית הבטחון הישראלית (הציבורית) היא אלביט מערכות – היא נסחרת לפי שווי של מעל 40 מיליארד ₪ ושווי השוק שלה גבוה פי 10 מזה של נקסט ויז'ן, החברה שנמצאת במקום השני בטבלת שווי השוק של החברות הביטחוניות הציבוריות שנסחרות בישראל (נכון לסוף דצמבר).
3 החברות הישראליות שנכללות בדו"ח של 100 החברות המובילות בעולם בתעשייה הביטחונית נהנו מהכנסות של 13.6 מיליארד דולר ב2023- ורשמו את הרמה הגבוהה ביותר אי פעם של חברות ישראליות בתחום זה. נראה כי בדו"ח הבא ההכנסות של החברות הישראליות יהיו גבוהות יותר.
התעשייה המקומית מציבה את ישראל בחזית החדשנות הביטחונית החברות הישראליות בתחומי התעשיות הביטחוניות חוות קפיצת מדרגה בשנים האחרונות, בעיקר על רקע פיתוחים טכנולוגיים מתקדמים כמו "כיפת ברזל,"
"קלע דוד," ה"חץ" ומערכות אחרות, אשר הוכיחו את יעילותן שוב ושוב בשדה הקרב הישראלי – מה שהוביל לביקוש ער שלהם גם מחוץ לישראל שכן הן מציבות את ישראל בחזית החדשנות הביטחונית.נקסט ויז'ן היא דוגמה לחברה שבולטת בצמיחה מרשימה בעיקר בשנתיים האחרונות, על רקע העובדה שהתחום שבו היא מתמחה – מצלמות לרחפנים – רושם צמיחה חזקה במיוחד במלחמות באוקראינה ובישראל. בעוד שמניית נקסט ויז'ן בלטה במיוחד בשנה האחרונה, המניה של אלביט מערכות בולטת כבר מאז פרוץ המלחמה באוקראינה ב2022.
הצמיחה של החברות הישראליות צפויה לגדול עוד בשנים הבאות לאור הורדת החסמים של משרד הביטחון. זה הודיע לאחרונה כי יעניק ליצרני הנשק הישראלים גישה לפעול בעשרות מדינות חדשות כאלה שטרם האישור היו חסומות עבורן לפעולה. ההקלה החדשה של משרד הביטחון תהפוך את תעשיית הביטחון הישראלית לתחרותית יותר מול מתחרים
זרים ותשפר את רווחיות החברות בענף. רווחי החברות יסיעו גם בהגדלת תקציב המו"פ הנדרשים לפיתוח מערכות לחימה חדשניות הנדרשות לצרכיה הביטחוניים של ישראל.
לצד הצמיחה של חברות ישראליות, בלטה צמיחה נמוכה יותר של החברות האירופאיות ב.2023- חברות מגרמניה רשמו צמיחה בהכנסות של ,7.5% בעוד שהחברות בצרפת ובאיטליה רשמו ירידה בהכנסות – מה שעשוי לספק חלק מההסבר לקשיים שמנסים להערים על החברות הישראליות באירופה.בשורה התחתונה, נראה כי השקעה בחברות בתחומי התעשייה הביטחונית בארה"ב ובישראל מספקת מצד אחד אפשרות להיחשף לחברות הגדולות בעולם, לצד אפשרות חשיפה לחברות מהצומחות ביותר בתחומים אלה.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
אין באמור משום תחליף לייעוץ )שיווק( השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים והמיוחדים של כל משקיע, ואין באמור לעיל משום הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים ו/או המלצה לפעילות כלשהי בשוק ההון. חלק מהמידע המצוין לעיל מתבסס על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני הראל פיננסים כאמינים. האמור בכתבה משקף את חוות דעתה של החברה במועד כתיבת הכתבה וזו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה. אין באמור התחייבות להשגת תשואה כלשהי.