>

​​ארה"ב- מדד המחירים לצרכן לחודש מאי כפי שצפו נותר כמעט ללא שינוי. ריבית הפד- הסתברות של 67.7% להורדת ריבית ראשונה בספטמבר. בריטניה – הבנק המרכזי הותיר את הריבית ללא שינוי. בישראל- שוק העבודה עדיין הדוק- שיעור האבטלה בחודש מאי נותר על 3.4%.​

​​​​ארה"ב מדד ה-S&P 500 עלה ב-15.3% במחצית הראשונה של השנה ומדד הנאסד"ק עלה 18.3%.  קצת היסטוריה, מאז 1950 התשואה הממוצעת של מדד s&p500 במחצית השנייה של השנה הייתה 4.8%. אם התשואה במחצית הראשונה של השנה הייתה שלילית, התשואה הממוצעת במחצית השנייה הייתה 2.1% בלבד. לעומת זה, אם התשואה במחצית הראשונה של השנה עלתה על 10%, התשואה הממוצעת במחצית השנייה של השנה הייתה 7.7% בממוצע, כשה-S&P 500 עלה ב-83% מהמקרים.

מה כן עבד במחצית הראשונה של השנה?

רק מניות הטכנולוגיה. שבע המופלאות המריאו ב-37.0% וסקטור השבבים עלה ב-31.7%.

ביום שישי פורסמו נתוני מדד המחירים לצרכן (PCE) מדד האינפלציה המועדף על הפדרל ריזרב, שהיה כמעט ללא שינוי בחודש מאי, בהתאם לציפיות. האינפלציה הכוללת עלתה ב-2.6%. מדובר בהתקדמות חיובית בחזית האינפלציה שעשויה לקרב את הפד' להורדת הריבית, לאחר עלייה של 0.3% בפברואר, מרץ ואפריל. נראה כי האינפלציה נחלשת הודות להעלאות הריבית של הפד מאז 2022 שמצליחות להאט את הביקושים. למרות זאת, האינפלציה עדיין מעל תחום היעד שהפד הציב לעצמו (2%).  אינפלציית הליבה עלתה ב-0.1% (בצפי) וברמה השנתית עלתה ב-2.6%, השינוי החודשי המתון ביותר מאז סוף 2020 אך אינפלציית השירותים עדיין דביקה: שירותי ליבה ללא דיור 0.1% שנתי 3.4% (מאי 3.5%). הוצאות הצרכנים, המהוות יותר משני שלישים מהפעילות הכלכלית בארה"ב, עלו ב-0.2% בחודש שעבר לאחר עלייה של 0.1% באפריל.

בארה"ב מתגברים הסימנים להתמתנות הצריכה הפרטית, בארה"ב נערמים הסימנים להתמתנות הצריכה הפרטית, כך גם על פי נתוני המכירות הקמעונאיות שנותרו כמעט ללא שינוי במאי (נתוני החודשיים הקודמים עודכנו כלפי מטה) והם גבוהים בכ-2% בלבד בהשוואה למאי בשנה שעברה. הפרסום לצד העלייה בשיעור ההלוואות בכרטיסי אשראי בפיגור מחזקים את הערכתינו שההאטה תימשך. לאור זאת ולצד התחזית שקצב האינפלציה ימשיך לרדת, אנו מצפים להפחתת ריבית מהירה יותר עוד השנה בהשוואה לתחזית הבנק המרכזי (שמצפה להפחתת ריבית בודדת בלבד השנה).

עקום התשואות, תשואות האג"ח התצתנו בהמהל השבוע וקבפצו חזרה ביום שישי. תשואת US2Y  4.75% ותשואת US10Y 4.4%. הצפי לתחילת הורדת ריבית בספטמבר ולריבית 5.0% בסוף 2024 ולריבית 4.5% ביוני 2025.

הבנק המרכזי בבריטניה הותיר את הריבית ללא שינוי על 5.25%, בהתאם לציפיות וזאת למרות שבשבועות האחרונים ראינו מספר הפחתות ריבית באירופה לצד העובדה שאינפלציה במאי חזרה ליעד ה-2%. מרבית חברי הבנק בחרו להותיר את הריבית ללא שינוי גם לאור העובדה שירידה חריגה במחירי האנרגיה (מינוס 15% ב-12 החודשים האחרונים) היא הגורם העיקרי לירידה המהירה באינפלציה מתחילת השנה, דבר שלא יימשך במדדים הבאים. אינפלציית הליבה מתמתנת בקצב איטי בהרבה ועמדה על 3.5% במאי (אינפלציית השירותים כ-5.7%). בנוסף, גם העובדה שאנו פחות משבועיים לפני הבחירות המוקדמות (4 ביולי) תרמו להחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי. 

בישראל חודש יוני בת"א הסתיים במגמה במגמה שלילית על רקע המתח הביטחוני בצפון וכן עלייה בפרמיית הסיכון של ישראל. ת"א 90 ירד מתחילת חודש יוני 6.1%- ומתחילת השנה סיים בעלייה של 3.6%-, מדד ת"א 35 ירד 1.2%- בחודש יוני ומתחילת השנה עדיין בטריטוריה החיובית עם עליה של 6%+. מניות שבלטו מתחילת החודש במדד ת"א 35 קמטק (15.9%+), ונובה (10.5%+) ובמדד ת"א90 בלטו נאוויטאס עם עליה של 18.8%+ ופריורטק שהוסיפה 11.8%+.

בגזרת האג"ח מתחילת חודש יוני מגמה מעורבת עם עליות בעיקר באפיק השקלי כאשר תל גוב שקלי 2-5 עלה ב0.7%  ותל בונד שקלי  הוסיף 1-3 ב 0.8%.

שוק העבודה בישראל עדיין הדוק, האומדנים הראשוניים שיעור האבטלה נותר על 3.4% במאי (נתונים מנוכים עונתיות), וסקר המשרות הפנויות שפורסם בשבוע הקודם הצביע עדיין על ביקוש גבוה לעובדים (עם כי הרוב מרוכז במספר מצומצם של ענפים ובעיקר לא-אקדמאיים). יחד עם זאת, קצב ההתאוששות התמתן משמעותית בחודשיים האחרונים ואף ראינו עלייה קלה בשיעור האבטלה הרחבה במאי; מספר הנעדרים זמנית מהעבודה מסיבות כלכליות כבר כמעט ולא הצמצם בחודשיים האחרונים ונתוני לשכת התעסוקה מראים על שינויים קטנים במספר דורשי העבודה הכולל. במבט קדימה אנו צופים עלייה מתונה בשיעור האבטלה לנוכח האטה כלכלית כתוצאה מהתמשכות המלחמה לצד הריבית הגבוהה (הארוכה והקצרה), שמהוות משקולת שלילית גם על הצריכה וגם על שוק העבודה. גם היצע העובדים צפוי לעלות לאור צמצום משרתי המילואים (בהשוואה ל-3 החודשים הראשונים במלחמה), וכ-90% מדורשי העבודה (שנרשמו בתחילת המלחמה) סיימו כבר את זכאותם במהלך מאי. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. הנחת החברה כי המידע ונתונים אלו נכונים, אך אין השימוש בהם מהווה אימות ו/או אישור לבדיקת נכונותם. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. חוות דעתנו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה משימוש בעבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים. הכותבים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת באופן המנוגד לאמור בעבודה זו.  ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות או תחליף לייעוץ מס עצמאי. עבודה זו אינה מותאמת למטרות ההשקעה ולצרכיו האישים והמיוחדים של כל משקיע. 

כלים נוספים