ארה"ב - שבוע שלישי ברציפות של עליות במדדי המניות בארה"ב. האם הרוטציה ממשיכה? בשבוע החולף עלה מדד s&p500 0.6% בעוד מדד s&p500 e.w עלה 1.26%.
ביום שישי 66% מהמניות במדד s&p500 עלו בעוד שהמדד עצמו ירד 0.1%. ב-3 החודשים האחרונים עלה מדד ה-S&P 500 ללא "7 המופלאות" ב-7.9% בהשוואה לעלייה של 3.3% של 7 המופלאות עצמן. מדד הנאסד"ק עלה 1% בהובלת מניות השבבים.
גם בגזרת האג"ח ראינו שינוי בעקום התשואות בעיקר בטווח הקצר לשנתיים ולשלוש שנים. צפי השוק לריבית 4.25% בסוף 2024 ולריבית 3% בספט' 2025 מה שאומר כי הפד יוריד את הריבית בכל הודעה לפחות ב-0.25%. תשואת US2Y 3.6% ותשואת US10Y 3.75%.
הבנק המרכזי בסין הודיע במפתיע על שרשרת של צעדים שנועדו לתמוך בכלכלה בדגש על ענף הנדל"ן. הצעדים הבולטים כוללים הפחתת יחס הרזרבה של הבנקים במדינה, הפחתת הריבית הקצרה ל-1.5% (מ-1.7%), הפחתת ריבית הבסיס למשכנתאות ב-0.5% והקטנת ההון העצמי המינימלי לקבלת משכנתה ל-15%(מ-25%). הצעדים ממוקדים בעיקר בסיוע לשוק הנדל"ן במדינה שמפגין חולשה כבר 4 שנים, עם ירידה עקבית במחירים ובפעילות. להערכתנו, למרות הצעדים המשמעותיים, שסביר שיושלמו בצעדים נוספים מצד הממשלה - מוקדם עדיין לקבוע האם נראה בקרוב שינוי מגמה משמעותי בענף הנדל"ן הסיני (גם על רקע המגמות הארוכות של הדמוגרפיה וחולשת ההגירה מהכפר לעיר). במידה שכן, הירידה שראינו בתקופה האחרונה במחירי חומרי הגלם לתעשייה תיעצר או לפחות תימתן על רקע הדיווחים קרן הסל על מדד MSCI סין (MCHI) המריאה השבוע ב-19.5%, מדד השנגחאי שנזן ראה את השבוע החזק ביותר לו מאז 2008.
בישראל- בת"א השבוע היתה חגיגה והאופטימיות בשיאה על רקע החדשות הטובות וההצלחות של חיל האויר בצפון. העליות החדות היו רוחביות בכל הענפים, מדד ת"א בנקים זינק כ-7%, מדד ת"א נדל"ן עם עליה דומה של 7.2% ומדד ת"א 90 הוסיף לערכו השבוע 5.4%. בגזרת האג"ח נרשמו עליות הן באפיק השקלי והן באפיק הצמוד, עליות נאות נרשמו במח"מים הארוכים.
תל גוב צמוד 5-10 עלה השבוע 1.2% ומדד תל גוב שקלי 5-10 רשם עליה 1%.
הורדת דירוג האשראי של ישראל והשלכותיה על המשק הישראלי: ביום שישי האחרון סוכנות הדירוג הבינלאומית Moody's הפחיתה את דירוג האשראי של ישראל ב-2 דרגות מ-A2 ל-Baa1 (מקביל לרמה של BBB פלוס), ירידה חדה מהציפיות. הנימוקים המרכזיים להפחתת הדירוג לא מפתיעים: העלייה החדה בסיכונים הגיאו-פוליטיים (מלחמה עצימה יותר בצפון ואי-הפסקת אש בדרום), חוסר האמונה של חברת הדירוג שהממשלה תיישם את התקציב שהוצג ושהגירעון בפועל ב-2025 יהיה סביב ה-6%. במקביל הסוכנות הותירה את התחזית שלילית לדירוג (כלומר אפשרות סבירה שנראה ירידה נוספת בדירוג בחצי השנה הקרובה) בעיקר אם נראה עליית מדרגה נוספת במלחמה. לאור זאת, זו רק שאלה של זמן עד שנראה הורדה נוספת של הדירוג אצל הסוכנויות האחרות שעדיין מדרגות את ישראל ברמה גבוהה יותר על A פלוס.
הורדת הדירוג הייתה רק שאלה של זמן לאור הימשכות המלחמה והעיכוב בהצגת התקציב לשנה הבאה, אך להערכתנו הפחתה של 2 דרגות במקביל לאופק שלילי היא מוגזמת ולא מתיישבת עם מכלול הנתונים הפיסקאלית והמאקרו כלכליים של ישראל, במיוחד בהשוואה למדינות הייחוס (דירוג בינלאומי הוא יחסי ומדהים לראות מה קרה בשנה האחרונה למשל לגירעון של ארה"ב בריטניה או צרפת ובלי מלחמה – רמז מעל 5%). למעשה דירוג האשראי של ישראל חזר לשנת 1993, אבל אז יחס החוב תוצר של ישראל היה 120% (לעומת צפי ל-70% בשנה הקרובה.) ואפילו במשבר של שנת 2002-2001 בזמן משבר בועת הדוט קום והאינתיפאדה השנייה כאשר שוק האג"ח והמט"ח התפרקו – הדירוג של ישראל לא ירד והיה מעל הדירוג כיום. בנוסף, ביחס לתקופה ההיא גם יתרות המט"ח של בנק ישראל הרבה יותר גבוהות (כ-42% מהתוצר) ומהוות 'כרית ביטחון' שתאפשר לבנק ישראל לפעול במקרה של אירועי קיצון ו/או הרעה נוספת במצב הביטחוני.
אז מה המשמעות?
חשוב לציין שהשווקים הפיננסים לא ממתינים להודעות חברות הדירוג ומרווחי האשראי וחוזי הביטוח הבינלאומיים (CDS) על אג"ח של ממשלת ישראל בעולם כבר מתמחרים דירוג נמוך עוד יותר (BBB מינוס) של מדינת ישראל עוד מתחילת המלחמה. לכן להערכתנו ההשפעה קצרת הטווח על שווקי ההון המקומיים תהיה שלילית אך מתונה, במיוחד גם לאור העובדה שבשנתיים האחרונות ראינו יציאה משמעותית של המשקיעים הזרים מההשקעות הסחירות בישראל. בטווח הארוך יותר ההחלטה מהווה תמרור אזהרה לממשלה שאם לא תתקן את דרכיה תגרום לפגיעה משמעותית ברווחה החברתית בארץ. בין ההשפעות בטווח הארוך יותר חשוב לציין שעלויות גיוס החוב של הממשלה והחברות יהיו גבוהות יותר, דבר שבעצמו מביא להאטה במשק לצד אינפלציה גבוהה יותר - סיבה נוספת לכך שריבית בנק ישראל תישאר ללא שינוי ברביעי הבא.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. הנחת החברה כי המידע ונתונים אלו נכונים, אך אין השימוש בהם מהווה אימות ו/או אישור לבדיקת נכונותם. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. חוות דעתנו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה משימוש בעבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים. הכותבים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת באופן המנוגד לאמור בעבודה זו. ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות או תחליף לייעוץ מס עצמאי. עבודה זו אינה מותאמת למטרות ההשקעה ולצרכיו האישים והמיוחדים של כל משקיע.