>

איך קצבת הפרישה שלך מתעדכנת לאורך השנים?

 

​​אחרי שחסכתם כל חייכם לקראת הפנסיה, הגיע רגע הפרישה ואיתו לא מעט שאלות. אם בחרתם לח​סוך באמצעות פוליסת חיסכון פנסיוני, כמו ביטוח מנהלים או תגמולים לעצמאיים, כדאי להבין איך קצבת הפרישה שלכם מחושבת וכיצד היא עלולה להשתנות לאורך השנים.

  • מתי מתחילים לקבל קצבת פרישה?​​

    גיל הפרישה לגברים בישראל הוא 67 וגיל הפרישה לנשים הוא בין 62 ל-65 [1]. למרות זאת, ניתן להתחיל לקבל קצבה חודשית מפוליסת הביטוח הפנסיוני החל מגיל 60, בהתאם להוראות הדין.

    אולם חשוב להבין שהקצבה החודשית נפרסת על פני כמות השנים, ולכן ככל שפורשים בגיל מוקדם יותר - כך תקופת קבלת הגמלה תהיה ארוכה יותר – מה שאומר שקצבת הפרישה תהיה קטנה יותר.​


    איך מחשבים את קצבת הפנסיה החודשית?

    קצבת הפנסיה החודשית שלך מחושבת על בסיס הסכום שצברת בפוליסת הביטוח לאורך השנים. את הסכום הזה מחלקים במספר שנקרא "מקדם המרה", שמחושב על פי מספר פרמטרים, ביניהם:

    • ​תוחלת החיים הממוצעת – נתון המושפע מגורמי מאקרו רבים ופרמטרים אישיים נוספים כמו מין הפורשת או הפורשת.

    • גיל קבלת הקצבה – כמו שצוין, ככל שגיל קבלת הקצבה מתאחר, כך המקדם יהיה נמוך יותר והקצבה גדולה יותר (חברת הביטוח למעשה מתחייבת לפחות תשלומים).

    • הנחת הריבית – הרווח הצפוי מהשקעת כספי החיסכון הפנסיוני שלך.

    • מסלול הפרישה –במקרים מסוימים, פורשים יכולים לבחור בשיעור מהקצבה שהחברה תשלם לבת או בן הזוג לאחר המוות, וזאת בהתאם לסוג הפוליסה. ככל ששיעור זה יהיה גבוה יותר, המקדם יהיה גבוה יותר והקצבה תקטן בהתאם.

    • פרמטרים נוספים במסלול הפרישה – לדוגמה תקופת הבטחת תשלומים.


    אולם חשוב להבין כי בעוד "מקדם ההמרה" נקבע ביום היציאה לגמלאות ונשאר קבוע, הקצבה עצמה יכולה להשתנות לאורך השנים, בין השאר, בהתאם לתשואות או המדד וזאת בהתאם לסוג הפוליסה שברשותכם:

    1. פוליסות מבטיחות תשואה (פוליסות אשר שווקו עד 12/1990)

    2. פוליסות משתתפות ברווחים (פוליסות אשר שווקו בין 1/1991-12/2003).

    3. פוליסות מסלולי השקעה (פוליסות אשר שווקו החל מ-1/2004 ואילך)


    1.    פוליסות מבטיחות תשואה

    בפוליסות מבטיחות תשואה, הצבירה לאורך שנות החיסכון כוללת תשואה מובטחת (בשיעורים שונים בהתאם לסוג הפוליסה) וכן הצמדה למדד. בעת קבלת קצבת פרישה מפוליסות אלו נשמרת ההצמדה למדד גם בגין הקצבה החודשית, וגובה הקצבה תשתנה בהתאם וכמפורט להלן.

    לדוגמה: מבוטח שמקבל קצבה בסיסית בסך 5,000 ש"ח מפוליסה זו, הקצבה תגדל בשיעור שנתי בהתאם לשיעור עליית המדד באותה השנה. בהנחה שהמדד לאותה שנה עלה בשיעור של 2%, הקצבה שלו בסוף השנה תגדל בסך 100 ₪ ( 2% כפול 5,000 = 100).

    נדגיש כי החישוב בפועל הנו על בסיס חודשי בגין החלק היחסי של המדד.


    2.    פוליסות משתתפות ברווחים

    בפוליסות מסוג זה, הסכום שנצבר לאורך שנות החיסכון מושפעת מתוצאות ההשקעות של החברה, והרווחים או ההפסדים נזקפים לחיסכון לאחר ניכוי דמי ניהול.

    בפוליסות מסוג זה אין הבטחת תשואה או הצמדה למדד.

    כאשר מבוצע חישוב של גובה הקצבה, מניחים שהכסף שנצבר בפוליסה ימשיך להרוויח תשואות גם לאחר תחילת קבלת הקצבה החודשית. ההנחה היא שהתשואה תהיה קבועה מדי שנה.

    בפועל, ייתכן וחברת הביטוח תשיג תשואה גבוהה יותר או לעיתים אף נמוכה יותר מהנחת הריבית שבפוליסות אלו, וגובה הקצבה תשתנה על פי חישוב שנערך חודש בחודשו. בחישוב זה הקצבה משתנה ביחס לתשואה שעשתה חברת הביטוח באותו החודש, בניכוי הריבית התחשיבית חלקי 12 (החלק היחסי בכל חודש).

    כמו כן, ינוכו מהקצבה דמי ניהול (קבועים ומשתנים).

     

    3.    פוליסות מסלולי השקעה

    בפוליסות מסוג זה, הסכום שנצבר לאורך שנות החיסכון הושפע מתוצאות ההשקעות של החברה בגין מסלולי ההשקעה השונים אותם בחר המבוטח או המבוטחת. הרווחים או ההפסדים נזקפים לחיסכון לאחר ניכוי דמי ניהול.

    גם בפוליסות מסוג זה אין הבטחת תשואה או הצמדה למדד.

    כאשר מבוטח או מבוטחת מקבלים קצבה מפוליסה מסוג זה, שינוי בסכום הקצבה מושפע מתשואות שהחברה השיגה באחד ממסלולי ההשקעה הייעודיים למקבלי קצבה, בניכוי הריבית התחשיבית [2], שהיא בעצם הנחת הריבית (מהי התשואה שחברת הביטוח מניחה שהחיסכון יעשה). הריבית התחשיבית כבר מגולמת במקדם ההמרה.

     

    בשונה מפוליסות אחרות, המקדם של פוליסות אלה מחושב בריבית תחשיבית בשיעור של 4%, והקצבה גדלה או קטנה חודש בחודשו עפ"י התשואה שתשיג חברת הביטוח באותו החודש, בניכוי 4% חלקי 12.

    בפועל, החישוב נערך חודש בחודשו והקצבה משתנה ביחס לתשואה שעשתה חברת הביטוח באותו החודש, בניכוי הריבית התחשיבית חלקי 12 (החלק היחסי בכל חודש).

     

    דוגמה במקרה של תשואה גבוהה מההנחה - נניח שעמיתה פרשה עם קצבה של 5,000 ₪, שחושבה לפי הנחת תשואה של 4% בשנה. אם בחודש הבא, התשואה החודשית הגולמית של חברת הבטוח תהיה 1%, יופחת החלק היחסי של הנחת הריבית (החלק ה-12 של  4%= 0.33%) והקצבה תוגדל באותו הפרש (1% פחות 0.33%= 0.66%).

    כלומר הקצבה תגדל בסכום של 33 ₪. (5,000 כפול 0.66%= 33).

     

    דוגמה במקרה של תשואה נמוכה מההנחה -  באותה הפוליסה, נניח שחודש לאחר קבלת הקצבה הראשונה, התשואה של החברה הייתה חיובית אך עמדה על שיעור של 0.1% בלבד. בהתאם לדוגמה לעיל, יופחת החלק היחסי של הנחת הריבית (החלק ה-12 של  4%= 0.33%) והקצבה תקטן באותו הפרש (0.1% פחות 0.33%= 0.23%-).

    כלומר הקצבה תקטן ב-11.5 ₪. (0.23% כפול 5,000 = 11.5).

     

    חסכנו כל חיינו כדי שנוכל ליהנות בגיל הפרישה. אולם למרות כל ההכנות, קצבת הפנסיה שלנו מושפעת מגורמים שלא בשליטתנו ועשויה להשתנות עם הזמן. לכן חשוב להבין את הפרמטרים המשפיעים ולהתייעץ עם המומחים שיעזרו למקסם את קצבת הפנסיה.

     

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------

     

    *יובהר כי בכל מקרה של סתירה או אי התאמה בין האמור לעיל לבין הוראות הדין ו/או הוראות הפוליסה  - יגברו האחרונות.

    **אין באמור כדי להוות ייעוץ  או שיווק פנסיוני אשר מתחשב בצרכים ובנתונים המיוחדים של כל אדם.

    [1] גיל הפרישה הינו בהתאם לחוק חוק גיל פרישה, התשס"ד- 2004 . בהתאם לחוק, גיל הפרישה של נשים צפוי לעלות בהגדרתיות בשנים הקרובות לגיל 65.

    [2] הריבית התחשיבית הנה ברוטו לפני ניכוי דמי ניהול בהתאם לתנאי הפוליסה הרלוונטיים.

כלים נוספים