>

כל הטיפים לבניית שגרה חדשה בפנסיה

 

  • עשרות אלפי נשים וגברים בישראל יוצאים מדי שנה לפנסיה, כאשר אוכלוסיית הפורשים צפויה לגדול בהתמדה בשנים הקרובות בזכות העלייה בתוחלת החיים. פרישה היא מעמד מורכב – כזה שיכול להיות משמח מאוד ומורכב כאחד. מצד אחד כל החיים עבדתם וחסכתם כסף כדי שתוכלו ליהנות בשנים אלה מפירות העשייה שלכם. מנגד, עומדת בפניכם שגרה חדשה שיכולה להיות מלווה בתחושת ריקנות אחרי שנים של עשייה מרובה.


    עושים פעילות גופנית כדי לשמור על הבריאות ועל איכות החיים

    כדי להסתגל לשינוי הגדול העומד בפניכם, כדאי להיערך מראש לשגרת חיים חדשה – כזו שתמלא את יומכם בפעילות מעשירה ותשמור על בריאותכם הפיזית והנפשית. תקופת הגיל השלישי מלווה בירידה הדרגתית בכוחנו הפיזי ובתפקוד הקוגנטיבי - והסיכון לתחלואה עולה. גופים שונים מפעילים תוכניות לעידוד פעילות גופנית בקרב גמלאים. פעילות גופנית בגיל מבוגר היא בעלת חשיבות גדולה ביותר - היא תורמת למניעת מחלות, שומרת על הבריאות ומשפרת את מצב הרוח ואיכות החיים. משרד הבריאות ממליץ לשמור על פעילות גופנית סדירה לאחר הפרישה לפנסיה, גם לאלה מכם שפעילות גופנית לא הייתה חלק משגרת החיים לפני כן.

    מחקרים הראו כי הגברת הפעילות הגופנית תשפיע לטובה ביותר על בני 65+. הליכה של 8,000 צעדים ביום עשויה להפחית את הסיכוי למוות מסיבות רפואיות ב-51%. כלומר, פעילות גופנית סדירה יכולה לסייע למצב הגופני שלכם ואף לשיפור התפקוד העצמאי שלכם.


    משרד הבריאות ממליץ על שילוב של פעילות גופנית סדירה עם תזונה בריאה ושתייה מרובה של שמונה כוסות מים ביום לפחות. הקפדה על תזונה נכונה ושינה נמצאה כמועילה במניעת שורה של מחלות ובשמירה על יכולת תפקוד קוגניטיבי. ארגון הג'וינט מפעיל תוכניות לפעילות גופנית, הן באופן עצמאי והן בקבוצה, במרכזי יום הקרובים לבית ובחינם. גם קופות החולים, מועצות מקומיות, המשרד לשוויון חברתי ועוד מציעים פעילויות של ספורט עממי לפנסיונרים וגם אימונים באינטרנט למי שרוצה או צריך להתאמן בבית.

    מה שבטוח, לא משנה היכן - חשוב לעסוק בפעילות גופנית קבועה, לשמור על הכושר ועל הבריאות. מה על הפרק? הליכות, חדר כושר, שחייה, חוגים כמו יוגה, פילאטיס ועוד. תוכלו להתנסות בפעילויות שונות וכך תדעו למה אתם הכי מתחברים ומה יכול להפוך לתחביב החדש שלכם.

    מידע נוסף תוכלו למצוא באתר משרד הבריאות, באתר הג'וינט ​או דרך קופות החולים.


    איך למלא את שגרת החיים שלי?

    לצד השמירה על הבריאות הגופנית, שעתידה לסייע למצב הרוח וליכולת הריכוז, שווה גם לנצל את תקופת הפנסיה לאינטראקציות חברתיות ופיתוח תחומי עניין חדשים. השינוי החד מאנשים עובדים לפנסיונרים אמנם לא תמיד פשוט, אבל אפשר להפוך את תקופת הפנסיה לנפלאה - בה תוכלו להגשים את כל מה שתמיד חלמתם ולעשות את כל מה שתמיד דחיתם.​


    נרשמים לקורסים והרצאות ומתנדבים במגוון עמותות חברתיות

    תוכלו להירשם לחוגים וקורסים בהם לומדים, יוצרים ומכירים חברים כמו פיסול, אפייה, מחשבים ועוד. במקומות רבים מתקיימות הרצאות בהן אפשר להעשיר את הידע הכללי בתחומים מגוונים. את כל אלה אפשר למצוא לרוב במרכזים קהילתיים שכונתיים או במסגרות פרטיות. תוכלו ללמוד אפילו במוסדות אקדמיים - בתוכניות לימודים לגיל השלישי. מכללות ואוניברסיטאות שונות מציעות קורסי העשרה ואף כניסה חופשית לשיעורים. אם אתם מתעניינים בהיסטוריה, פילוסופיה, אומנות ועוד - זה המקום בשבילכם.

    אפשרות נוספת היא התנדבות בקהילה. לא חסרים מוסדות וארגונים שישמחו לקבל את פניכם ולתת לכם מקום כדי לתרום מזמנכם וניסיונכם, בין היתר, תוכלו להתנדב בקופות חולים, בתי ספר וארגונים חברתיים של בעלי חיים, נוער בסיכון, ניצולי שואה, איכות הסביבה ועוד . ארגונים בולטים המציעים התנדבות בגיל השלישי: "תנו לחיות לחיות", "החברה להגנת הטבע", "רוח נשית", "קולך", "יד שרה", "אקי"ם", "לתת", "פתחון לב" ועוד. בחיפוש קצר באינטרנט תוכלו למצוא מידע רב על ארגונים חברתיים, בהם תוכלו להתנדב באזור מגוריכם לפי תחומי העניין שלכם.​

    אולי יעניין אתכם:


    תרבות ובילויים: נרשמים ל"שלישי בשלייקס" ויוצאים לבלות או יוצאים לטיולים

    אם תרצו לספוג תרבות, תוכלו לבקר במוזיאונים, לצפות בסרטים ובהצגות ואף לעשות מינוי לתיאטרון האהוב עליכם. תוכנית "שלישי בשלייקס" של המשרד לשוויון חברתי מציעה לבני הגיל השלישי אפשרויות תרבות ובילוי בהנחות משמעותיות. התוכנית מעודדת קשר בין-דורי ובילויים משותפים של סבים וסבתות עם נכדיהם, כאשר במקרים רבים ההנחות ניתנות גם לנכדים. מידע נוסף תוכלו למצוא באתר המשרד לשוויון חברתי.

    אם אתם חובבי טיולים, תוכלו לצאת לטיולים מאורגנים לגיל השלישי, בארץ או ביעדים רבים ברחבי העולם. טיולים אלו מציעים מסלולי הליכה קצרים, ליווי רפואי צמוד, תנאים נוחים ועוד. גם אם אין לכם פרטנר, לטיולים מאורגנים תוכלו לצאת לבדכם ובתוך זמן קצר תכירו חברים חדשים בני גילכם. פעילויות פנאי וחברה תורמות מאוד לבריאות ולמצב הגופני ואף עשויות להקטין את הסיכון לדמנציה.


    "סבוש וסבתוש": מעמיקים את הקשר עם הנכדות והנכדים ויוצרים תחושת ערך ומשמעות

    ולקראת סיום, איך אפשר שלא... משפחה. בתקופת הפנסיה תוכלו להקדיש את זמנכם לחיזוק הקשר עם הנכדים. להוציא אותם מהגן או מבית הספר, לאכול צהריים, לעזור להם בשיעורי הבית, לצאת לימי כיף ובילויים משותפים ועוד. כך, תרוויחו "שתי ציפורים במכה אחת" - גם תעזרו לילדיכם וגם תתקרבו לנכדיכם ותמלאו את זמנכם בשמחה ואהבה. אין פעילות מהנה ומספקת יותר מזו.

    עם או בלי הנכדים, חיית מחמד יכולה גם היא להעניק לכם קשר משמעותי ולהפיג את הבדידות. נמצא כי חיית מחמד בבית תורמת לתפקוד קוגניטיבי ולעיתים גם למצב פיזי טוב יותר של אנשים מבוגרים.

    היציאה לפנסיה והעלייה בגיל אמנם כרוכות בהסתגלות לשגרה חדשה. אך קיימות אפשרויות והזדמנויות רבות ליצירת קשרים חברתיים ופעילות חברתית שיהפכו את תקופת הפנסיה למהנה ומעשירה. כל אחד ואחת מכם יכולים למצוא את הפעילויות המועדפות עליכם, להפוך אותן לתחביב קבוע - והכי חשוב - ולשמור על החיוך ועל הבריאות.




כלים נוספים