מתי מתחילים לקבל פנסיה?
גיל הפרישה לגברים בישראל הוא 67 וגיל הפרישה לנשים הוא בין 62 ל-65 [1]. ניתן להתחיל לקבל קצבה חודשית מקרן הפנסיה החל מגיל 60, בהתאם להוראות הדין.
חשוב לקחת בחשבון שככל שפורשים בגיל מוקדם יותר - כך תקופת הפנסיה תהיה ארוכה יותר – מה שאומר שקצבת הזקנה תהיה קטנה יותר.
איך הקצבה החודשית מחושבת?
הקצבה החודשית שלך מבוססת על הסכום שצברת בקרן הפנסיה לאורך השנים. הסכום הזה מחולק במספר שנקרא "מקדם המרה", שמחושב על פי מספר פרמטרים, ביניהם:
- תוחלת החיים הממוצעת – מושפעת מנתוני מאקרו ופרמטרים נוספים כמו מין הפורשת או הפורשת.
- גיל הפרישה - ככל שגיל הפרישה מתאחר, כך המקדם יהיה נמוך יותר והקצבה גדולה יותר (הקרן למעשה מתחייבת לפחות תשלומים).
- הנחת הריבית – הרווח הצפוי מהשקעת כספי הפנסיה שלך.
מסלול הפרישה – פורשים נדרשים לבחור בשיעור מהקצבה שהקרן תשלם לשארים לאחר המוות. עמיתים ללא שארים יסמנו שיעור של 0% ואילו עמיתים שיש להם שארים (בת או בן זוג למשל) מחויבים לבחור שיעור שנע בין 30% ל-100%. ככל ששיעור זה יהיה גבוה יותר, המקדם יהיה גבוה יותר והקצבה תקטן בהתאם.
פרמטרים נוספים במסלול הפרישה – תקופת הבטחה, בן או בת נבחרים עם מוגבלות, שילובים של מסלולי פרישה ועוד.
אולם חשוב להבין כי בעוד "מקדם ההמרה" נקבע ביום היציאה לפנסיה ונשאר קבוע, הקצבה עצמה יכולה להשתנות לאורך השנים בהתאם לגורמים הבאים:
הצמדה למדד המחירים לצרכן
הצמדה למדד המחירים לצרכן היא אחת מהדרכים לשמור על ערך הפנסיה שלך לאורך השנים. מדד המחירים לצרכן משקף את עליית המחירים בשוק, וכאשר המחירים עולים, הכסף שבידך "שווה" פחות. לכן, כדי שהפנסיה שלך תשמור על כוח הקנייה שלה, היא מתעדכנת בהתאם לשינויים במדד המחירים לצרכן. למעשה, כל שנה קצבת הפנסיה שלך נבדקת ומותאמת כך שתתאים לעליית המחירים, כדי שתוכל לשמור על רמת חיים זהה.
דוגמה מהחיים: נניח שפורשת מקבלת קצבה חודשית של 5,000 ש"ח, ומדד המחירים עלה ב-2% בשנה האחרונה. בזכות ההצמדה למדד, הקצבה שלה תגדל ל-5,100 ש"ח בשנה הבאה, כדי לפצות על העלייה ביוקר המחיה.
עדכון תשואתי במסלול ההשקעה
כאשר קובעים את גובה הקצבה שלך, מניחים שהכסף שצברת בקרן הפנסיה ימשיך להרוויח תשואות גם לאחר תחילת קבלת הפנסיה. ההנחה היא שהתשואה תהיה קבועה וריאלית (גבוהה יותר מעליית מוצרי המחירים) מדי שנה.
אולם בפועל, התשואות יכולות להשתנות בהתאם לביצועי ההשקעות של הקרן. אם הקרן מצליחה להשיג תשואה גבוהה מהמצופה, הקצבה שלך תגדל. מנגד, אם התשואה נמוכה מהמצופה, ייתכן שהקצבה תקטן. על כן, הקצבה מתעדכנת אחת לשנה בחודש אפריל בהתאם לתשואה הריאלית שהשיגה הקרן. העדכון מתבצע בניכוי מדד המחירים לצרכן (עליו הסברנו מקודם) ובניכוי הריבית שמגולמת במקדם ההמרה.
בנוסף, בהתאם להוראות הדין, הקרן מחויבת לשמור עודפים או גירעונות תשואתיים. כלומר כאשר קרן הפנסיה משקיעה את הכספים שלכם, היא עשויה להרוויח או להפסיד בהתאם לביצועי השוק. לפי הוראות החוק, הקרן מחויבת לשמור רווחים או הפסדים קטנים, עד 1% מגובה ההתחייבויות שלה, כמעין "קרן חירום" שנקראת עתודה. מטרת העתודה היא להבטיח שהקרן תוכל לעמוד בהתחייבויותיה כלפיכם גם במקרים שבהם השוק לא ינהג כצפוי. רק אם הרווחים או ההפסדים עולים מעבר לרף הזה, הקרן תתחיל לחלק את העודפים או הגירעונות בין הפורשים. המנגנון הזה נועד להגן עליכם מפני תנודות חדות בשוק ולוודא שהקצבאות שלכם יישארו יציבות ככל הניתן. אז רק כאשר העתודה עולה מעבר ל 1% או 1%-, מחולק העודף או הגירעון.
כדאי לדעת שבתקופות שבהן התשואות שליליות, ייתכן שהפחתת הקצבאות תהיה פחות חדה. זאת משום שבתקופות שבהן התשואות היו חיוביות, הקרן צברה עודפים שהוחזקו כעתודה ולא חולקו לפורשים. העודפים הללו יכולים לסייע לרכך את הפחתת הקצבאות כאשר התשואות נופלות.
דוגמאות להמחשה:
1. תשואה נמוכה מההנחה - נניח שעמית פרש עם קצבה של 5,000 ש"ח שחושבה לפי הנחת תשואה ריאלית של 4.38% בשנה [2]. אם באותה שנה התשואה הגולמית של הקרן הייתה 9% והמדד עלה ב-5%, התשואה הריאלית בפועל הייתה 4% (9% פחות 5%). מכיוון שהתשואה הריאלית בפועל נמוכה מההנחה של 4.38%, נוצר פער של 0.38%. אם הקרן שמרה עתודה של 1% לרווחים או הפסדים, הקצבה תוקטן ב-0.38% מהסכום הראשוני, כלומר תוקטן ל-4,981 ₪. אבל אם עתודת העודפים עומדת על 0%, הפער יירשם כנגד העתודה ולא יוביל להפחתת הקצבה.
2. תשואה גבוהה מההנחה - באותה קרן פנסיה, נניח שהשנה התשואה של הקרן הייתה 10% והמדד עלה ב-3%, אז התשואה הריאלית בפועל הייתה 7% (10% פחות 3%). כאשר תשואה ריאלית זו גבוהה מההנחה של 4.38%, נוצר פער חיובי של 2.62%.
אם העתודה בקרן הייתה כבר בשיעור של 1%-, אז 2% מהפער יועברו לגדול עתודת העודפים ל-1%. הפער הנותר של 0.62% יחולק לפורשים, מה שיגדיל את הקצבה. כך שאם קצבת הפנסיה של עמיתה שפרשה חושבה ל-5,000 ₪, לאחר עדכון התשואה הגבוהה הקצבה תגדל ל- 5,031 ₪.
חשוב לציין כי התשואות המופיעות ב"פנסיה נט" או באתר החברה עבור מסלולי ההשקעה למקבלי קצבאות, משקפים תשואה נומינלית – כלומר את ההפרש שבין סכום הכסף שהושקע לבין סכום הכסף שקיים. תשואות אלה אינן לוקחות בחשבון את הפחתת הריבית המגולמת במקדם ההמרה ואת ההתחשבות בעתודת העודפים (במקרה של עודף תשואה העולה על 1% או גרעון תשואה הנמוכה מ-1%). לכן ייתכנו שינויים בין התשואה המוצגת במקומות אלה לבין התשואה בפועל.
עדכון הקצבה באמצעות מנגנון איזון אקטוארי
מטרתו של מנגנון האיזון האקטוארי הוא לשמור על איזון בין הנכסים שיש בקרן הפנסיה לבין ההתחייבויות שלה. התחייבויות אלו הן סכומי הכסף שהקרן צריכה לשלם בפנסיה בעתיד, והן מחושבות לפי הנחות דמוגרפיות כמו שיעור התמותה והתחלואה. הנחות אלו נקבעות על ידי "רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון", אחידות עבור כל קרנות הפנסיה החדשות ומתעדכנות אחת לכמה שנים.
פעם ברבעון, אקטואר של הקרן מחשב את האיזון האקטוארי, כלומר בודק אם הנכסים של הקרן מספיקים כדי לכסות את התחייבויותיה. אם יש פער בין הנכסים להתחייבויות, יתכן שיהיה גרעון או עודף אקטוארי. לדוגמה, אם היו יותר מקרי מוות או נכות מהצפוי, או אם אנשים חיים יותר או פחות מהצפוי, זה יכול להשפיע על האיזון.
כאשר ההתחייבויות עולות על הנכסים יש גרעון אקטוארי, וכאשר ההתחייבויות נמוכות מיתרת הנכסים יש עודף אקטוארי. העודף או הגרעון מושת על כלל עמיתי הקרן ומקבלי הקצבאות. זהו, למעשה, עיקרון הערבות ההדדית של קרן פנסיה.
איך זה משפיע על קצבת הזקנה?
פעם לרבעון, הקצבה מעודכנת לפי העודף או הגרעון האקטוארי שנמצא. לדוגמה, אם פורש מקבל קצבת זקנה של 5,000 ₪ בחודש ינואר, ובסוף הרבעון הראשון נמצא עודף אקטוארי של 0.05%, הקצבה תעודכן ל-5,002.5 ₪. חשוב לציין שהעדכון הזה לא כולל את ההשפעות של שינויים נוספים כמו עדכון תשואתי.
בין אם מדובר בעליית מחירים, תנודות זמניות בשוק ההון או שינוי בנתוני המאקרו של המדינה – הפנסיה שלנו מושפעת מגורמים שלא בשליטתנו. בדיוק בשביל זה הוקמו מערכות ומנגנונים שנועדו לשמור על ערכה ויציבותה של קצבת הפנסיה שלכם, כדי שתוכל ליהנות מפרישה נוחה ומכובדת.
*יובהר כי בכל מקרה של סתירה או אי התאמה בין האמור לעיל לבין הוראות הדין ו/או הוראות התקנון - יגברו האחרונות.
**הוראות התקנון עשויות להתעדכן מעת לעת. ההוראות הקובעות תהיינה אלה שבתוקף במועד האירוע המזכה או מועד היציאה לפרישה, בהתאם למקרה.
***אין באמור כדי להוות ייעוץ או שיווק פנסיוני אשר מתחשב בצרכים ובנתונים המיוחדים של כל אדם.
[1] *גיל הפרישה הינו בהתאם לחוק חוק גיל פרישה, התשס"ד- 2004 . בהתאם לחוק, גיל הפרישה של נשים צפוי לעלות בהגדרתיות בשנים הקרובות לגיל 65.
[2] הנחת התשואה בקרן הכללית הנה 4%.