בניהול ההשקעות האקטיבי קשה לעתים למנהל וליועץ ההשקעות להתעלם מאירועים מסוימים ולפעול אך ורק על בסיס הנתונים הפונדמנטליים. ניהול דרך כללי החלטה קשיחים, הנקבעים מראש על-פי מחשב, עשוי לנטרל הטיה פסיכולוגית שלא מעט מחקרים הצביעו על קיומה ועל העובדה שהיא עשויה לפגוע בתשואות. השימוש בכלים האלה מאפשר להימנע ממגוון גדול של טעויות, החל מקנייה במחירי שיא, דרך מכירה במחיר שפל ועד להחלטות מהירות על בסיס אירועים שנתפסים כדרמתיים כמו הברקזיט, שהוביל לצניחה של 7% בבורסות הגדולות בעולם ביום שלמחרת ולתיקון מהיר בימים שלאחר מכן.
ברוב המקרים השימוש בכלים כמותיים הוא לצורך "תיבול" תיק ההשקעות ולא כתחליף מלא. בעידן שבו הריבית נמוכה יחסית והשווקים עולים כבר כמה שנים ברציפות, משקיעים רבים מתקשים לייצר תשואה תחרותית באמצעות מכשירי השקעה מסורתיים, ולכן יש מקום לכלים חדשניים. ממצאים של מודלים ממוחשבים עשויים גם לסייע למנהל השקעות מקצועי לקבל תובנות השקעה המבוססות על מקרים מוכחים, גם אם הוא לא רואה את ההיגיון בהם במבט ראשוני.
לתוך המודל הכמותי נכנסים פרמטרים שונים, החל מנתונים מאקרו-כלכליים ועד נתונים ספציפיים מתוך דוחות של חברות או מתאמים בין נכסים שונים בתיק ההשקעות. המודל הכמותי עובד על-פי מתודולוגיה ברורה, שנקבעה על בסיס ממצאים של עשרות שנים, כאשר נקודת המוצא היא כי לאורך זמן יש היגיון מאחורי התנהגות השווקים. לפיכך, אמנם כל מקרה שונה מקודמו, אך ברוב המקרים תבניות בסיסיות שנבדקו סטטיסטית במשך תקופות כל כך ארוכות חוזרות על עצמן.