>

עצמאים? אל תפספסו את הטבות המס בהפקדות לחיסכון לפנסיה ולקרן ההשתלמות

 

​​​​​​​​​​​​​החיסכון הפנסיוני והחיסכון בקרן ההשתלמות מציעים הטבות מס משמעותיות שיקטינו את סכומי המס שתצטרכו לשלם.  שווה להבין ולחסוך​​​

  • ​​כל עצמאי מכיר את תחושת הבטן שמעורר חודש דצמבר בלוח השנה – בין אם מדובר בהנפקת חשבוניות, ספירת מלאים וסגירת תשלומים לספקים. עצמאים רבים מקדישים את סוף השנה הקלנדרית לניהול פיננסי של העסק. בתוך רשימת המטלות שוודאי קיבלתם מרואי החשבון לקראת סוף השנה נמצאות גם הפקדות לחיסכון הפנסיוני ולקרן ההשתלמות. המטלה הזו תאפשר לכם ליהנות מהטבות מס משמעותיות וגם תעזור לכם לבנות רשת ביטחון לתקופת הפנסיה.


    חיסכון פנסיוני לעצמאים: מי צריך להפקיד ואיפה?

    כעצמאים, נדמה שתמיד תהיו אלה שדואגים לעצמכם, אך יבוא יום וגם אתם תרצו לפרוש מעבודה וליהנות מפירות עבודתכם. כדי לדאוג לעתיד הפיננסי שלכם עוגנה בחוק החובה להפקדת כספים לטובת חיסכון לגיל פרישה. על פי החוק, כל עצמאי החל מגיל 21 ועד לגיל 60, בעל עסק רשום בן חצי שנה ויותר, חייב להפקיד כספים לחיסכון הפנסיוני במטרה לייצר הכנסה לגיל הפרישה.

    אתם יכולים לבחור איפה תרצו לחסוך לפנסיה מבין שלוש אפשרויות: תוכלו לחסוך קרן פנסיה שבה קיים  מרכיב של כיסוי ביטוחי למקרה של נכות ומוות, ביטוח מנהלים שבמסגרתו ניתן להוסיף כיסוי ביטוחי, או לחסוך קופת גמל שהיא מוצר שנועד לחיסכון לפנסיה בלבד ואין בה כיסוי ביטוחי. 
    תשומת לבך, כי לטובת הצטרפות לקופה יהיה עליך להעביר מסמכי הצטרפות ומסמכים נדרשים מלאים ותקינים, בהתאם להוראות הדין והתקנון".​


    כמה צריך להפקיד כדי לדאוג לעתיד שלי?

    החוק מחייב אתכם העצמאים להפקיד לפחות את הסכומים הבאים שמחולקים לשתי מדרגות הפקדה בהתאם לתקרות מס הכנסה לשנת 2024:

    • על הכנסה שנתית שמגיעה עד למחצית השכר הממוצע במשק – כלומר עד 75,216 ₪ לשנה (שהם 6,268 ₪ בחודש), תצטרכו להפקיד לחיסכון פנסיוני 4.45% מההכנסה שלכם מדי חודש.
    • על הכנסה שנתית שבין 75,217  ₪ ועד 150,432 ₪ (בין 6,268 ₪ ועד 12,536 ₪ בחודש), תצטרכו להפקיד 12.55% מההכנסה שלכם.

    בואו ניקח דוגמה כדי שזה יהיה ברור יותר. אם היו לכם הכנסות בסכום של 4,200 ₪ בחודש, אתם צריכים להפקיד לחיסכון הפנסיוני 186.9 ₪ בכל חודש. כלומר 4.45% * 4,200 ₪.

    אם העסק שגשג והיו לכם הכנסות בסכום ש​ל 12,000 ₪ בחודש, תצטרכו להפקיד 264.1 ₪ - שהם 5,935 ₪ * 4.45% - עבור המדרגה הראשונה. ובנוסף, תצטרכו להפקיד 744.7 ₪ שהם הסכום הנותר עד לשכר הממוצע במשק שעומד על 12,536​​ ₪ * 12.55%. סה"כ תצטרכו להפקיד לחיסכון הפנסיוני שלכם 1,008.8 ₪ מדי חודש. שימו לב שמדובר בשיעור הפקדה מינימלי שמחייב החוק אך יש לכם אפשרות להפקיד סכום גבוה יותר בהתאם לתקרת ההפקדה המותרת בחיסכון הפנסיוני.

    לפני שאתם מתחילים להכפיל ולחבר על גבי נייר, הכנו עבורכם העצמאים מחשבון סכום הפקדה מינימלי לפנסיה.

    אם אתם עובדים במקביל כעצמאים וכשכירים והמעסיק שלכם מפקיד עבורכם לחיסכון הפנסיוני סכום גבוה משיעור ההפקדה המינימלי שאתם חייבים בו כעצמאים, לא תהיו חייבים להפקיד סכומים נוספים. אך המשמעות היא שהחיסכון שתצליחו לצבור יהיה נמוך יותר. 

    מתי מפקידים לחיסכון הפנסיוני?

    עצמאים רבים מפקידים לחיסכון הפנסיוני אחת לשנה, לקראת סוף השנה הקלנדרית. אך חשוב לדעת שהפקדה חודשית לקרן פנסיה או לביטוח מנהלים שבהם יש כיסוי ביטוחי, שומרת על רצף הכיסוי הביטוחי ועל הזכויות שלכם. דבר נוסף שחשוב לדעת – הפקדה חד פעמית בסוף השנה לא תאפשר לכם ליהנות מהתשואות החודשיות במהלך השנה וסכום ההפקדה שלכם יצבור תשואה רק החל ממועד ההפקדה.

    אז נכון, החוק מחייב אתכם להפקדה מינימלית לחיסכון הפנסיוני כדי שתהיה לכם כרית ביטחון כלשהי לפרישה לפנסיה. אבל ההפקדה המינימלית הזו אולי לא תאפשר לכם לחסוך מספיק כדי לשמור על רמת החיים אליה התרגלתם לפני הפרישה. הטבות המס על החיסכון הפנסיוני עשויות לעודד אתכם להגדיל את ההפקדה החודשית או השנתית שלכם לחיסכון.


    מהן הטבות המס שעצמאים יכולים לקבל על ההפקדות לפנסיה?

    הטבת המס על החיסכון הפנסיוני היא הטבת מס משמעותית באפיקי החיסכון. היא מורכבת מהטבות בשלב ההפקדה לחיסכון הפנסיוני ומהטבות בשלב המשיכה, לאחר הפרישה מעבודה.

    בשלב ההפקדה, אתם יכולים ליהנות מהטבת מס על הפקדה של עד 16.5% מההכנסה השנתית החייבת במס שלכם. בסך הכל תוכלו לקבל בהתאם לתקרות מס הכנסה בשנת 2024​ הטבת מס על הפקדה מקסימלית בסכום של 38,412 ₪ לשנה.

    ההטבה על ההפקדה לחיסכון הפנסיוני ניתנת בשני חלקים: הפקדה בשיעור של עד 11% מההכנסה השנתית יכולה להיחשב כהוצאה מוכרת למס שתפחית את ההכנסה החייבת במס – כלומר, הטבה מסוג ניכוי מס. הפקדה בשיעור נוסף של עד 5.5% מההכנסה השנתית תיחשב כזיכוי מס שיפחית את סכום המס שתצטרכו לשלם בסופו של דבר. תוכלו לנצל חלק מהטבות המס גם לרכישת ביטוח אובדן כושר עבודה נפרד.

    גם כשתמשכו את הכספים שלכם כקצבה ביום הפרישה לפנסיה, החיסכון שתצברו יהיה פטור ממס רווחי הון ובנוסף אתם עשויים להיות זכאים לפטור ממס הכנסה על קצבת הפנסיה החודשית שתקבלו או חלק ממנה.

    אולי יעניין אתכם:


    ומה לגבי הטבות המס בקרן השתלמות לעצמאים?

    חיסכון בקרן השתלמות אמנם אינו בגדר חובה לעצמאים, אם כי כנראה מדובר בחיסכון משתלם ביותר לטווח בינוני עד ארוך שבו אתם יכולים לנצל הטבת מס כבר במעמד ההפקדה. אם יש לכם עסק שרשום על שמכם תוכלו גם אתם לחסוך בקרן השתלמות.

    קרן השתלמות היא חיסכון שבו הכספים אינם נזילים בשש השנים הראשונות, כלומר לא תוכלו למשוך את הכסף מבלי לשלם מס בשיעור מירבי. לאחר שש שנות חיסכון (או שלוש שנים בלבד אם עברתם את גיל הפרישה), תוכלו למשוך את החיסכון שצברתם בקרן ללא עמלות ובפטור מלא ממס רווחי הון. אם הפקדתם סכומים מעבר לתקרת ההפקדות המותרת שחלה בעת ההפקדה, תצטרכו בכל זאת לשלם מס רווחי הון על הרווחים שנצברו על ההפקדות מעבר לתקרה.

    נכון לשנת 2024 תקרת ההפקדה השנתית לקרן השתלמות המותרת בחוק לעצמאים עומדת על 20,520 ₪. הפקדה שנתית עד לסכום זה תאפשר לכם ליהנות מפטור ממס רווחי הון בתום שש שנות חיסכון. בנוסף, אתם העצמאים זכאים להטבת מס גם במעמד ההפקדה. הפקדה לקרן השתלמות בסכום של עד ​4.5% מההכנסה השנתית החייבת במס ועד להפקדה בסכום של 13,202 ₪ בהתאם לתקרות מס הכנסה לשנת 2024, תיחשב לכם כהוצאה מוכרת במס שיכולה להפחית את סכום המס שתשלמו. הפקדה אחת. שתי הטבות מס.


    החוק מחייב אתכם לחסוך לפנסיה, כאשר הפקדה בסכום גבוה יותר מהמינימום שנקבע תעזור לכם לצבור סכום גדול יותר עד הפרישה לפנסיה ועשויה למקסם את הטבות המס. חיסכון משלים בקרן השתלמות יאפשר לכם גם כן ליהנות מהטבות מס משמעותיות. אז רגע לפני תחילת השנה האזרחית החדשה, בדקו שאתם מנצלים את כל הטבות המס המגיעות לכם על פי חוק ותדאגו לעתיד שלכם.​


    אין באמור בכתבה זו כדי להוות שיווק פנסיוני או ייעוץ מס כהגדרתו בדין ואין בו כדי להוות תחליף לשיווק פנסיוני או ייעוץ מס אשר מתחשב בצרכים ובנתונים המיוחדים לכל אדם.
    ​יובהר כי בכל מקרה של סתירה או אי התאמה בין המצוין בכתבה זו לבין הוראות כל דין ו/או תקנון קרן הפנסיה ו/או תקנון קופת הגמל ו/או הוראות הפוליסה, יגברו האחרונות.​


כלים נוספים